Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Προτάσεις της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών για τον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης - 29.09.23 - ΑΡΘΡΟ στην Εφημερίδα των Συντακτών

 ΑΡΘΡΟ στην Εφημερίδα των Συντακτών


https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/406108_protaseis-tis-rizospastikis-kinisis-politon-gia-ton-dimo-baris-boylas

 

 

Προτάσεις της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών

για τον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

29.09.23

Θάνος Ματόπουλος   Υποψήφιος δήμαρχος, ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.

Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.) σαν εκλεγμένη Δημοτική κίνηση, από το 2013 καταγράφει την κατάσταση, καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις στους πολίτες και στο δημοτικό συμβούλιο και διεκδικεί την υλοποίησή τους αδιάκοπα και σε όλα τα επίπεδα. Και πρώτα απ’ όλα καλεί τους κατοίκους να συμμετέχουν στη διαχείριση και επίλυση των θεμάτων που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητά τους. 

 

                          Αστικό περιβάλλον και καθημερινότητα

Η δυσκολία στην απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των πεζών μέσα στην πόλη είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των κατοίκων της. Πεζοδρόμια ανύπαρκτα ή κατειλημμένα από γκαράζ, δέντρα, φυλάκια ή γεμάτα κακοτεχνίες, τα περισσότερα χωρίς προδιαγραφές προσβασιμότητας.
Τα πεζοδρόμια, οι πλατείες, τα πάρκα, τα άλση, οι παραλίες, όλοι οι δημόσιοι-κοινόχρηστοι χώροι, συντελούν ουσιαστικά στη λειτουργικότητα της γειτονιάς, της πόλης και του δήμου και εξασφαλίζουν καλύτερους όρους διαβίωσης των κατοίκων.

Δυστυχώς οι δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων δεν είχαν την ίδια άποψη, κι αυτό φαίνεται και από την σχεδόν ‘’καθολική’’ παράδοση των κεντρικών πλατειών σε τραπεζοκαθίσματα αλλά και των παραλιών σε ομπρελοξαπλώστρες και μάλιστα  πανάκριβες. Τα κέρδη των επιχειρηματιών είναι σημαντικότερα από την ποιότητα ζωής των κατοίκων, άλλωστε ο δήμαρχος πρεσβεύει ότι το ‘’καβουράκι στο βραχάκι δεν φέρνει λεφτά’’!

Ο νέος οικοδομικός κανονισμός  ο οποίος ψηφίστηκε το 2021 αύξησε κατά 20% τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης και το νομοθετημένο ύψος των κτηρίων! Σε άλλες περιοχές με τα ίδια χαρακτηριστικά (Παλαιό Ψυχικό) διεκδικήθηκε και βρέθηκε τρόπος να μην ισχύσει ο κανονισμός αυτός.  Η δική μας  δημοτική αρχή για άλλη μια φορά ακολούθησε την πεπατημένη: Περισσότεροι κάτοικοι, περισσότερα δημοτικά τέλη και έσοδα. Άραγε σε ποιους δρόμους θα κυκλοφορούν και θα σταθμεύουν τόσα αυτοκίνητα; Σε ποιους παιδικούς σταθμούς, σε ποια σχολεία και σε ποιους αθλητικούς χώρους θα πηγαίνουν τα παιδιά που έχουν ήδη έρθει και θα έρθουν; 

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο δήμαρχος μεταξύ 2014-2017 ήθελε να κατασκευάσει εργοστάσιο μηχανικής διαλογής και ‘’καύσης’’, κόστους 10 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο για να κάνει απόσβεση τους κόστους θα έπρεπε να διαχειρίζεται απορρίμματα και από άλλους δήμους. Ευτυχώς, τον μεταπείσαμε με ατράνταχτα επιχειρήματα να εφαρμόσει την ολοκληρωμένη πρόταση που είχε καταθέσει η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. από το 2014, για ανακύκλωση με διαλογή στη πηγή. 

Ταυτόχρονα δεν μπορεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά τον κανονισμό καθαριότητας που ο ίδιος εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής δεν έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί επαρκώς για τα οφέλη της ανακύκλωσης  με διαλογή στη πηγή και η συμμετοχή τους είναι μικρή και αυτό έχει καταγραφεί.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί για το 2023 -2029 οι επενδύσεις και  υπάρχουν και τα ανοιχτά μέτωπα που θα υποβαθμίσουν τον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. 

 

Εκκλησιαστική περιούσια στη Βουλιαγμένη

Η εκκλησία στη Βουλιαγμένη, όπως με τη σύμπραξη με το Δημόσιο για τον Αστέρα το 2013, επιθυμεί να αξιοποιήσει την φερόμενη ως περιουσία της με την διαμεσολάβηση την κυβέρνησης. Ήδη ανακοινώθηκε προ διετίας ότι η ιεραρχία προχωρά, με  απαράδεκτο και αντιθεσμικό τρόπο, σε απευθείας συμφωνίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι συμφωνίες αυτές πυροδοτούν ορατούς κινδύνους για τη δημόσια – δημοτική περιουσία και το φυσικό και αστικό περιβάλλον. 
  Οι περιοχές που αναμένεται να τεθούν σε χαριστικό πολεοδομικό καθεστώς. 

·         Ο λόφος του ορφανοτροφείου - προστατευόμενη περιοχή με αρχαία

·         Η περιοχή της Φασκομηλιάς και της Λίμνης Βουλιαγμένης- Μνημείο της φύσης

·         Εντός αστικού ιστού αδόμητα οικόπεδα-288 στρ. αρκετά πολεοδομικώς αρρύθμιστα

 

Επενδύσεις σε εξέλιξη

1. Στη Βούλα, στην περιοχή Εξοχή η “στρατηγική’’ επένδυση σε οκτώ οικοδομικά τετράγωνα συνολικής έκτασης 71 στρ. Με διαδικασίες fast track εγκρίθηκε η κατασκευή υπερπολυτελών κατοικιών και έγιναν οι αδειοδοτήσεις. Ο Δήμαρχος με επαναστατική διάθεση πρότεινε την ανέφικτη λύση της απαλλοτρίωσης για δημιουργία κοινόχρηστων και αθλητικών χώρων. Τελικά προσγειώθηκε στην πρόταση της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. για μείωση του συντελεστή κάλυψης, δόμησης και ύψους για τη συγκεκριμένη περιοχή και την αποτροπή έγκρισης ευνοϊκών όρων δόμησης λόγω χαρακτηρισμού της ως στρατηγική επένδυση. 

 

2. Η νήσος Φλέβες ανήκει στο Υπ. Άμυνας. Εδώ και χρόνια συζητείται ο αποχαρακτηρισμός της ως αποκλειστικά στρατιωτικής χρήσης και η μετατροπή της σε τουριστικό θέρετρο. Στο θαλάσσιο χώρο της θα ποντιστούν παλαιά αεροσκάφη και πλοία για την προσέλκυση καταδυτικού τουρισμού. Στις 10/2/2023 εκδόθηκε και το ανάλογο έντυπο για την πρόταση αξιοποίησης της . 

 

3. Στο πολύπαθο παράκτιο μέτωπο του Δήμου – σταδιακή ολική παραχώρηση σε επιχειρηματίες:

·         στην ελεύθερη παράκτια ζώνη και την οργανωμένη παραλία της Βάρκιζας υπεγραφει η σύμβαση μίσθωσης σε ιδιώτη. Ο Δήμαρχος επιτάχυνε τις διαδικασίες μίσθωσης της παράκτιας ζώνης της Βάρκιζας. Στις 25/9, δεκαπέντε ημέρες πριν τις εκλογές! Δεν έχει ούτε την πολιτική διορατικότητα ούτε την ευαισθησία να την προσδιορίσει μετά τις εκλογές αλλά δεσμεύει το δήμο με μια σύμβαση διάρκειας 25 χρόνων και αποκλειστικά δικής του επιλογής.

 

·         στο Α’ αλίπεδο Βούλας, στον παράκτιο χώρο του πρώην κάμπινγκ, η επενδυτική εταιρεία GRIVALIA ελέγχει την υπό κατασκευή πολυτελή τουριστική εγκατάσταση glamping, αλλά έχει αναλάβει και τα Αστέρια Γλυφάδας. Και στα δύο σημεία οι εργασίες έχουν επιφέρει την αλλοίωση του φυσικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος. Ανάμεσα στις δυο επενδύσεις βρίσκεται το ιστορικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων Βούλας ( Κ.Α.Α.Π.Β. – πρώην ΠΙΚΠΑ) για το οποίο ήδη υπάρχει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια έτοιμο το παραχωρητήριο σε ιδιώτες για ιατρικό τουρισμό. Οι προθέσεις της GRIVALIA είναι ορατές, επιθυμεί την συνένωση των δυο επενδύσεών της με την απόκτηση και της μοναδικής ομορφιάς χερσονήσου του ΠΙΚΠΑ. 

·         στο Β’ αλίπεδο Βούλας, την κλειστή για 30 χρόνια πλαζ του ΕΟΤ δόθηκε στον όμιλο της  ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και του ομίλου Olayan, ενώ στο επενδυτικό σχήμα συμμετέχουν και οι Ντίνος Κόκκαλης-Γιώργος Προκοπίου 

 

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. δεν πιστεύει σε αυτό το μοντέλο τριτοκοσμικής ανάπτυξης που δίνει γη και ύδωρ σε επενδυτές, οι οποίοι αυξάνουν τα κέρδη τους την ώρα που οι πολίτες αναλαμβάνουν τις ποικιλόμορφες ζημίες. Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. αγωνίζεται καθημερινά μαζί με τους πολίτες για το δημόσιο συμφέρον, τα δημόσια αγαθά, την κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία, καθώς και το αστικό, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

 

 

https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/406108_protaseis-tis-rizospastikis-kinisis-politon-gia-ton-dimo-baris-boylas

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου