Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

ΜΗΝΥΜΑ ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ 25ης ΝΟΕΜΒΡΗ

 


                                   

                                                          





                                                                 Βούλα  22/11/2020     

  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                             Αριθμ. Πρωτοκ. : 039 / 2020         

   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      

  Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv   

                                                    

 

ΜΗΝΥΜΑ   ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.  ΓΙΑ  ΤΗΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΤΗΣ  25ης  ΝΟΕΜΒΡΗ

 

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

  «Η βία σε βάρος των γυναικών αποτελεί παλιά μάστιγα της κοινωνίας και κατάφορη παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δυστυχώς πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας , τον πολιτισμό ή τη θρησκεία και συναντάται τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό χώρο. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και ως εκ τούτου διαδεδομένο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

 

Το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι καθημερινό, παγκόσμιο και περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Η άσκηση βίας κατά των γυναικών αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αποτελεί πυρήνα της έμφυλης ανισότητας που οδήγησε και οδηγεί σε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Σε κοινωνίες με ισχυρά πατριαρχικές παραδόσεις το φαινόμενο έχει βαθιές ρίζες.  Ειδικά δε οι περίοδοι κοινωνικών-οικονομικών αντιξοοτήτων, όπως τα μνημόνια και η παρούσα φάση της υγειονομικής πανδημίας αποτελούν περιόδους που η βία ενάντια στις γυναίκες αυξάνεται και μάλιστα έχει συχνά  δραματική κατάληξη. Αυτό καταγράφεται ξεκάθαρα και από τους φορείς στήριξης των γυναικών αυτών.

 

Μαγικό ραβδί για άμεσες και γρήγορες λύσεις δεν υπάρχει. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα πολυμορφικό φαινόμενο που απαιτεί σωστή οργάνωση, συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ευρεία ενημέρωση του κοινού σχετικά με το τι είναι βία, πώς τη διαχειριζόμαστε είτε ως θύματα ή ως κοινωνικός/οικογενειακός κύκλος του θύματος και φυσικά ποιες είναι οι κατάλληλες υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα.

 

Η  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. πρεσβεύει και αγωνίζεται για την ισότητα στη κοινωνία και καλεί όλους να εκφράσουν δημόσια την στήριξή τους στις γυναίκες που βιώνουν την βία στην καθημερινότητά τους. Η ενδοοικογενειακή βία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ιδιωτική υπόθεση αλλά ως σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Η βία κατά των γυναικών μας  αφορά  όλους.                                                                                         

                                                   Από κοινού να στείλουμε  ηχηρό μήνυμα                                                              «Μη σιωπάς και μην ανέχεσαι! Ζήτα βοήθεια! Δεν είσαι μόνη σου»

                                   ΚΑΜΙΑ  ΜΟΝΗ  - Γραμμή SOS 15900

 

                        


                                                                                    
ΡΙ.ΚΙ.Π.    Β.Β.Β. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου