Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ 14η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ της 26/10/2020

 

 


 

 

 blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                                 Βούλα  05 / 11  /2020                 Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                    Αριθμ. Πρωτοκ.: 036/2020

Facebook: www.facebook.com/rikipvvv

        


ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ 14η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ της 26/10/2020

 

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. στα πλαίσια της αυτοδιοικητικής δραστηριότητας της ασκεί αντιπολιτευτικό λόγο με   γνώμονα συγκεκριμένες αρχές και το προεκλογικό της πρόγραμμα που αποτελεί δημόσια δέσμευση. Καταθέτει πάντα και για όλα ανεξαιρέτως τα θέματα δημόσιες προτάσεις που επιδιώκει μέσα από τα συλλογικά όργανα να στηριχτούν και να συμβάλλουν θετικά  στην δημοκρατική λειτουργία του Δήμου και στην προάσπιση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών και στην προστασία του περιβάλλοντος. Στις τελευταίες, μέσω μαραθώνιας 7ωρης τηλεδιάσκεψης, 14η τακτική  & 15η ειδική (προϋπολογισμός 2021)  συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της 26/10/2020 έθεσε σημαντικά θέματα στην προ ημερησίας συζήτηση, προς ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και στήριξη τους από την διοικούσα παράταξη του Δήμαρχου για την προώθησή τους και υλοποίησή τους. Αλλά και τοποθετήθηκε στα σημαντικά θέματα της ημερησίας διάταξης αναδεικνύοντας σημαντικές και κρυφές λεπτομέρειες προς ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και για να λάβει δημόσιες δεσμεύσεις από τον Δήμαρχο. Αυτές οι θέσεις και προτάσεις κατεγράφησαν στο βίντεο και τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και η διαχρονικότητα των θέσεων και δράσεων της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. καταγράφεται θεματικά και χρονικά  στο διαδικτυακό ιστότοπό της  http://rikipvvv.blogspot.com/

 

A.           Τα θέματα της προ ημερησίας είναι:

 

1.     Η  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. εξέφρασε την έντονη διαφωνία της στη συνεχιζόμενη προσπάθεια νόθευσης της πρόσφατης ψήφου των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, από τη κυβέρνηση της Ν.Δ.   Η νομοθέτηση διατάξεων νόμου, που φέρνει  για να μεταφέρει σε απόλυτα ελεγχόμενες επιτροπές (οικονομική επιτροπή – ποιότητας ζωής κλπ)όλα τα σημαντικά θέματα των Ο.Τ.Α.,  ακυρώνοντας τη δικαιοδοσία του ανώτερου εκλεγμένου οργάνου που είναι τα Συμβούλια Δημοτικά ή Περιφερειακά, αποτελεί πρακτική με σαφή αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά που στερεί από τους εκλεγμένους απευθείας από τους πολίτες την δυνατότητα  να παρεμβαίνουν και να τοποθετούνται μέσα από τα Συμβούλια για θέματα σημαντικά. Ενημέρωσε επίσης το Δ.Σ. για την πραξικοπηματική πρακτική της κυβέρνησης για την παράδοση άνευ όρων των δημοτικών ναών εντός των δημοτικών κοιμητηρίων που αποτελούν δημοτική περιουσία στην εκκλησία για αύξηση της επιρροής της και των κερδών της σε βάρος των Δήμων. Ζήτησε από τον Δήμαρχο να πάρει θέση, ως εκλεγμένος στην Κ.Ε.Δ.Ε.  στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την προσωπική και θεσμική του εναντίωση και δυσαρέσκεια.

 

2.     Ενημερώσαμε για μια ακόμη φορά και διεκδικήσαμε για την πολύπαθη χερσόνησο του Μικρού Καβουριού Βουλιαγμένης την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα ενημερώσαμε για την επικειμένη κοπή εκατοντάδων πολυετών δέντρων για την ανοικοδόμηση των τεραστίων διατάσεων πολυτελών κατοικιών που ξεκίνησαν. Επίσης ενημερώσαμε και ζητήσαμε την άμεση και δυναμική παρέμβαση του Δ.Σ. και του Δήμου για την συνεχιζόμενη απαράδεκτη  υποβάθμιση και εγκλωβισμό του Ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα πίσω από την μάντρα της τουριστικής εγκατάστασης της πλαζ του Αστέρα. Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση των ξενοδοχείων και αρχίζουν οι οικοδομικές εργασίες στις κατοικίες και ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα είναι ακόμη δέσμιος των βουλήσεων των ξένων επενδυτών, και οι κυβερνήσεις άφωνες. Σημαντική υπενθύμιση οι παρακείμενες αρχαιότητες της χερσονήσου του Μικρού Καβουριού, εντός της πωληθείσας έκτασης στους ‘’επενδυτές΄΄,   ανήκουν στις σημαντικότερες της Ελλάδας και είναι  ζώνη προστασίας Α΄ ισάξιες με την Ακρόπολη (που πρόσφατα κακοποιήθηκε – τσιμεντώθηκε, ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις)  και πουλήθηκαν μαζί με την υπόλοιπη έκταση με την μόνη δέσμευση να μείνει αδόμητος ο συγκεκριμένος χώρος.                    Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να στείλει άμεσα και με έντονο τρόπο την δυσαρέσκεια του Δήμου για την συνεχιζόμενη παράνομη και  αδικαιολόγητη υποβάθμιση και εγκλωβισμό του Ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα.

 

3.     Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. επίσης με δεδομένο του ότι πάντα διεκδικεί την αναβάθμιση των Δημόσιων υποδομών και ειδικά των εκπαιδευτικών κτηρίων και στηρίζει την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα που αγωνίζονται για την   βελτίωση τους, καταδικάζει τα πρόσφατα γεγονότα βανδαλισμών σε σχολεία του Δήμου μας και   αναγνωρίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση με το μαθητικό κίνημα που αγωνίζεται δυναμικά για την αναβάθμιση τους και για τις ασφαλείς και επαρκείς συνθήκες εκπαίδευσης.

 

 

 

B.            Τα θέματα της ημερησίας είναι:

 

1.     Για την συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος του 2021 η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. εξέφρασε και πάλι την εναντίωσή της την μεθόδευση της κυβέρνησης που με προσχηματικό διαδικαστικό τρόπο στερεί την δυνατότητα στην αντιπολίτευση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταγράψει και αφορούν σημαντικά θέματα που θέτουν οι πολίτες και έχει ανάγκη ο Δήμος.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εφαρμόζει στην τοπική αυτοδιοίκηση την αντιδημοκρατική πολιτική της  που θέλει τους Δήμους μονοδιάστατους ελεγχόμενους  διοικητικούς σχηματισμούς. Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. κάθε χρόνο κατέθετε συγκεκριμένες προτάσεις για το ετήσιο Τ.Π., φέτος  με δεδομένο ότι αυτές δεν έχουν την ισότιμη  αντιμετώπιση, βάσει νόμου, από το Δ.Σ. αρκείται στην επαναφορά των περσινών που σχεδόν όλες δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. [1]

Το Τ.Π. του 2021 που τέθηκε προς έγκριση είναι οριακά μικρότερο σε κόστος από το αρχικό περσινό.                     

-Τα νέα έργα και φέτος λιγοστεύουν αποτελώντας το 6,6% του   συνόλου.                                      

-Τα έργα από ίδιους πόρους και φέτος λιγοστεύουν αποτελώντας το 7,2% του συνόλου.           

-Τα έργα από ανταποδοτικά φέτος αποτελούν το 8% του συνόλου.                                                  

-Τα περισσότερα έργα και φέτος είναι με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια αποτελώντας το   84,6% του συνόλου.                                                                                                                               

-Τα νέα έργα με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια φέτος λιγοστεύουν αποτελώντας το 6,2%  του συνόλου της χρηματοδότησής της.

-Τα συνεχιζόμενα  έργα με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια φέτος αποτελούν τη μερίδα του λέοντος στο Τ.Π. φτάνοντας το 84,2% του συνόλου της χρηματοδότησής της.

 

2.      Για την συζήτηση για τον καθορισμό τελών καθαριότητας - φωτισμού και δημοτικού φόρου ηλεκτροδοτούμενων και μη χώρων για το έτος 2021  η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. εξέφρασε  την τεκμηριωμένη θέση της για μείωση τους σε οικίες και νοικοκυριά. Τη θέση της αυτή τεκμηρίωσε με τα αδιαμφισβήτητα δεδομένα της σαφούς και σταθερής μείωσης στα ανταποδοτικά της καθαριότητας λόγω της συνεχούς εκτροπής από την ταφή των βιοαποδομήσιμων και των κλαδεμάτων και την επίσης σαφή και σταθερή μείωση στην ετήσια  κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος  λόγω ολοκλήρωσης του οδοφωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας  LED. Δεδομένο είναι επίσης και το γεγονός της μόνιμης αύξησης των εσόδων λόγω της ολοκλήρωσης της οικειοθελούς διόρθωσης της επιφάνειας των τετραγωνικών μέτρων των κτισμάτων από τους πολίτες. Ο Δήμαρχος αρνήθηκε την μείωση των Δημοτικών Τελών και Δημοτικών Φόρων  επικαλούμενος προσχηματικά την συνέχιση των επενδύσεων σε τομείς των ανταποδοτικών. Όμως γνωρίζουμε και το αναφέρει και η εισήγηση της υπηρεσίας ότι τα ανταποδοτικά καλύπτουν, βάσει νόμου, τις δαπάνες λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού και μόνο αυτές.

 

 

 

3.     Σε τρία συνεχόμενα θέματα συζητήθηκε το θέμα του Αλιευτικού Καταφυγίου Βάρκιζας.           Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. όπως αναφέρει και στο πρόγραμμα της θέτει ως προτεραιότητα την διασφάλιση και προστασία των επαγγελματιών αλιέων της Βάρκιζας ως αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής ιστορίας και ανάπτυξης της περιοχής και ζωντανό παραγωγικό τμήμα του πρωτογενούς τομέα της Αττικής.  Ζήτησε κατά την συζήτηση και των τριών θεμάτων την Δημόσια διασφάλιση της βούλησης του Δήμαρχου, ότι δεν θα χάσει τον χαρακτήρα του Αλιευτικού Καταφυγίου η λιμενική εγκατάσταση μετατρεπόμενη σε τουριστική μαρίνα, δεν θα συρρικνωθεί ο διαθέσιμος χώρος των επαγγελματιών αλιέων, δεν θα αυξηθούν τα τέλη  ελλιμενισμού των επαγγελματιών αλιέων και δεν θα τεθούν  τέλη  χρήσης για την άτυπη ιχθυόσκαλα των επαγγελματιών αλιέων. Μετά την δημόσια δέσμευση του Δημάρχου ότι ποτέ δεν θα προβεί αυτές τις ενέργειες και στηρίζει τους επαγγελματίες αλιείς της Βάρκιζας, υπερψηφίσαμε τα θέματα.

 

I.   Συγκεκριμένα στα πλαίσια της οριοθέτησης του για την ασφάλεια των ελλιμενιζόμενων και των παρακείμενων δραστηριοτήτων,  συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν  α) ο καθορισμός των χώρων εξομοιούμενων με Χερσαία Ζώνη Λιμένα (Χ.Ζ.Λ.) και β) η εκκίνηση της διαδικασίας γνωμοδότησης και έγκριση της Χ.Ζ.Λ. Αλιευτικού Καταφυγίου Βάρκιζας.

II.   Ακολούθησε η προβλεπόμενη διαδικασία για την ασφάλεια και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τη χρήση του Α.Κ.Β. από τους ελλιμενιζόμενους και τις παρακείμενες δραστηριότητες τους, εγκρίνοντας :   α) τη  Μελέτη  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (MΠΕ) για τη λειτουργία του Αλιευτικού   Καταφυγίου Βάρκιζας και την Νομιμοποίηση των Υφιστάμενων Λιμενικών Εγκαταστάσεων.   β) της Μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ).  γ) εκκίνηση της Διαδικασίας υποβολής Έγκρισης της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

III. Τέλος συζητήθηκε η Σύσταση Αυτοτελούς Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου στα όρια του Δήμου. Η ισχύουσα νομοθεσία θέτει σαν απαιτούμενη την ίδρυση του από τους Δήμους για να ελέγχουν τις λιμενικές εγκαταστάσεις που του ανήκουν στα διοικητικά του όρια.     Η   ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. ζήτησε και πήρε επιπλέον των παραπάνω διασφαλίσεων και την δέσμευση της μη ενεργοποίησης και επαναλειτουργία των παλαιών λιμενοβραχιόνων που αποτελούν λιμενικές υποδομές και την ανάληψη δράσεων και ενεργειών για την αποφυγή και αποτροπή αγκυροβόλησης ανοικτά των ακτών του Δήμου.

 

4.     Ένα πολύ σημαντικό θέμα που συζητήθηκε και  που η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. έχει αναδείξει δημόσια με τοποθετήσεις της,  το έχει ως κορυφαίο στο πρόγραμμά της και διοργάνωσε και ημερίδα τον Απρίλιο του 2019 [2] είναι το θέμα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.).         Η τοποθέτηση μας στην συζήτηση του θέματος συνοψίζεται  στις παραδοχές:  

‘’Τα Σ.Β.Α.Κ. δεν είναι απλές κυκλοφοριακές μελέτες, αλλά πολυεπίπεδες στρατηγικές μελέτες – έργα, πρωτοβουλίες και δράσεις στις οποίες πρέπει να εμπλέκονται, να ενημερώνονται και να συμμετέχουν ενεργά οι τοπικές κοινωνίες.

Τα προβλήματα κορεσμού του αστικού χώρου, τοπικής ρύπανσης, θορύβου, υποβάθμισης των δημόσιων- κοινόχρηστων χώρων και των συνθηκών ποιότητας ζωής που επηρεάζουν άμεσα την υγεία των κατοίκων οξύνονται.

Είναι εξαιρετικής σημασίας και επείγον να ολοκληρωθεί το Σ.Β.Α.Κ., προσκρούει όμως σε μια νομοθεσία που ανήκει σε άλλες εποχές, οι οποίες έδιναν απόλυτη προτεραιότητα στο αυτοκίνητο, αν και ενέχεται σε πολλά από τα προβλήματα της κάθε ελληνικής πόλης.

Οι πόλεις οφείλουν να μετασχηματίζονται σταδιακά, χωρίς εμπόδια προσβασιμότητας,  προς πόλεις πιο ανθρώπινες, κοινωνικά εγγύτερες, υγιείς και αειφόρα παραγωγικές.

Η επιστροφή του δημόσιου χώρου και κοινόχρηστου στον πολίτη, χωρίς περιορισμούς προσβασιμότητας και η επανοικειοποίηση του, αποτελεί ζητούμενο στόχο για την διάχυση στην κοινωνία απλών αλλά βασικών στοιχείων δημοκρατίας και δικαιοσύνης  και οφείλουν να  είναι πλέον κομβικοί άξονες της πολιτικής σε όλα τα επίπεδα .’’

 

5.       Επόμενο θέμα εξίσου σημαντικό για την αντιπλημμυρική προστασία της Βάρης ήταν η συζήτηση και  έκφραση γνώμης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  του έργου Μελέτης Οριοθέτησης και Διευθέτησης ρέματος Χερώματος – Μηλαδέζας και Μελέτη Ομβρίων στην περιοχή. Έργα σαν και αυτό όφειλαν να έχουν γίνει πριν την αστικοποίηση της Βάρης. Το έργο αρχικά θα περιοριστεί στο τμήμα του ρέματος από την λεωφόρο Ευελπίδων μέχρι την εκβολή του. Αυτό λόγω της υφιστάμενης απαγόρευσης εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων σε ρέματα εντός ζωνών προστασίας ορεινών όγκων. Με το νέο Προεδρικό  Διάταγμα προστασίας του Υμηττού αυτό θα ρυθμίζεται. Το έργο θα ενσωματώσει και της παρακείμενες μελέτες και έργα αγωγών ομβρίων που ήδη υφίστανται. Η  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. εξέφρασε την θέση ότι το έργο οφείλει να έχει διαστάσεις αγωγών και συλλεκτήρων  ομβρίων τέτοιες που θα μας καλύψουν από την εντεινόμενη λαίλαπα της κλιματικής αλλαγής. Το έργο κοστολογείται σε 18.232.000 €, ελπίζουμε η νέα Περιφερειακή αρχή να το εγκρίνει για ένταξη στο τεχνικό της πρόγραμμα και να αρχίσει να υλοποιείται όπως και το Ρέμα του Κόρμπι την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

 

6.     Εν θέμα που όπως είπαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να είχε έρθει προς συζήτηση τουλάχιστον πριν πέντε χρόνια, μιας και είναι γνωστό πρόβλημα που και άλλοι εκτός της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. έχουν αναδείξει πολλές φορές. Εγκρίθηκε η τεχνική έκθεση με τίτλο: “Κατακόρυφη σήμανση επικίνδυνων “ιρλανδικών διαβάσεων” σε περιοχές του Δήμου μας. Αφορά δηλαδή τις ισόπεδες διαβάσεις σε σημεία που ο δρόμος διασταυρώνεται με ρέμα και πρέπει να έχει ειδική σήμανση για να εφιστά την προσοχή στους οδηγούς και πεζούς.

 

 

 

                                                                         ΡΙ.ΚΙ.Π.    Β.Β.Β.

            -------------

[1]. Κατάθεση προτάσεων ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. για την κατάρτιση του Τ.Π.- Προυπ.2020 Β.Β.Β.(ΡΙΚΙΠ 065-2019) = http://rikipvvv.blogspot.com/2019/10/2020.html

[2]. Η ημερίδα της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τις Ανισότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση = http://rikipvvv.blogspot.com/2019/04/3132019.html

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου