Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ του ΔΗΜΟΥ Β.Β.Β και τη ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ της 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

 


 

                                                           Βούλα  06 / 04 / 2021    

  

  blogs        : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                            Αριθμ. Πρωτοκ. : 018  / 2021        

   Ε-mail      : rikipvvv@gmail.com                     

  Facebook : www.facebook.com/rikipvvv                                    

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ του ΔΗΜΟΥ Β.Β.Β         

 και τη ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ της  2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

 

Την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 συνεδρίασε για δεύτερη φορά φέτος η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου μας.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π  Β.Β.Β. συμμετέχει σ' αυτήν εκπροσωπούμενη από τη δημοτική σύμβουλο Ανθή Βέλλη.  Να σημειώσουμε ότι η παράταξή μας ήταν αυτή που πρότεινε την άμεση σύσταση της Επιτροπής Ισότητας, πιστεύοντας πως μέσα απ’ αυτό το θεσμικό όργανο πρέπει να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην προστασία των ανθρώπων που δέχονται έμφυλη, σεξουαλική, λεκτική ή άλλου τύπου βία, αλλά συγχρόνως, με τις δράσεις μας, να διαπαιδαγωγήσουμε την τοπική κοινωνία, ώστε οι συμπολίτες μας να είναι σε θέση ν’ αναγνωρίζουν, να αντιδρούν και κυρίως να μην αναπαράγουν προβληματικές συμπεριφορές που απαξιώνουν  το συνάνθρωπο και όχι σπάνια απειλούν την ανθρώπινη ζωή.

Στην τοποθέτησή μας τονίσαμε την άποψη ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας έχει βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές, συντηρητικές, σεξιστικές και ομοφοβικές απόψεις. Παρακολουθώντας δε την καθημερινή ειδησεογραφία, αλλά και τις στατιστικές, συμπεραίνουμε ότι είναι μεγάλο το ποσοστό κακοποίησης, όχι μόνο γυναικών (που δυστυχώς διαχρονικά πλειοψηφούν στις συγκεκριμένες μετρήσεις), αλλά και πολλών συμπολιτών μας που φαίνονται «αδύναμοι»  λόγω  διαφορετικής θρησκείας, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, μορφωτικού, κοινωνικού και οικονομικού  επιπέδου, σωματικής και ψυχικής κατάστασης, αισθητικής και κοσμοαντίληψης.

Είναι επίσης φανερό πως μετά την περίοδο της  παρατεταμένης κρίσης (υγειονομικής, πολιτικής και οικονομικής) λόγω της πανδημίας αναδείχθηκαν και  εντάθηκαν τα φαινόμενα κακοποίησης, εκφοβισμού και μάλιστα με ακραία βιαιότητα. Επομένως η ξεκάθαρη και σαφής περιγραφή του εύρους του προβλήματος στο Δήμο μας θα βοηθήσει στην καταγραφή περιστατικών και την έγκαιρη παροχή στήριξης και βοήθειας.

Καταθέσαμε, λοιπόν, τις  εξής προτάσεις, οι οποίες υιοθετήθηκαν από όλα τα παρευρισκόμενα μέλη  της Επιτροπής:

1. Να υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου σε εμφανές σημείο παραπομπή για την  Επιτροπή Ισότητας και εκεί να υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας και ένας «οδηγός» εν είδει «Πρωτοκόλλου» σύμφωνα με το οποίο ο ενδιαφερόμενος πολίτης, που έχει δεχτεί κακοποιητική συμπεριφορά, θα μπορεί να ενημερώνεται για να απευθυνθεί σε συγκεκριμένο υπάλληλο της Κοινωνικής Υπηρεσίας για να καθοδηγηθεί σχετικά με τους τρόπους και το είδος της βοήθειας  που μπορεί να του παρασχεθεί μέσα από δημοτικές ή κρατικές δομές (νομική βοήθεια, υγειονομική και ψυχολογική στήριξη, κοιτώνες φιλοξενίας, επαγγελματική αποκατάσταση κ.ά)

2. Να έρθουμε σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας με σκοπό να γνωστοποιήσουμε τη σύσταση της επιτροπής και να δράσουμε από κοινού, οργανώνοντας μαζί με τα παιδιά συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις με πρωτότυπα μηνύματα κατά της έμφυλης βίας. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν μόνο όταν η νέα γενιά «πάρει τη σκυτάλη» και δείξει καινούργιους, ριζοσπαστικούς τρόπους σκέψης, ζωής και δράσης.

3. Προτείναμε τη διοργάνωση μιας σειράς συζητήσεων και εκδηλώσεων με θέματα τη βία κάθε μορφής, το ρατσισμό, την κακοποίηση (ορατή και αόρατη) και τους τρόπους αντιμετώπισης καθώς και θεατρικών  παραστάσεων, καλλιτεχνικών γεγονότων και προβολής κινηματογραφικών ταινιών.

Τονίσαμε, τέλος, ότι πριν την πανδημία η ειδησεογραφία δεν έπαψε να μας σοκάρει με κακοποιητικές συμπεριφορές εναντίον συνανθρώπων μας, αλλά και με ειδεχθείς δολοφονίες όπως αυτές της Ελένης Τοπαλίδου, του Ζακ Κωστόπουλου, του Βαγγέλη Γιακουμάκη…  και ο κατάλογος δεν έχει τέλος... Όμως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τους θύτες και τα θύματα κλεισμένους μέσα στον ίδιο χώρο, η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου. Το τηλεφωνικό κέντρο  της αστυνομίας δέχτηκε χιλιάδες κλήσεις, στους κοιτώνες φιλοξενίας οι θέσεις που έχουν απομείνει είναι ελάχιστες, ενώ οι κρατικές δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών παραμένουν ανεπαρκείς.

 Το ακτιβιστικό κίνημα «me too», που ξεκίνησε με τη θαρραλέα πρωτοβουλία της Σοφίας Μπεκατώρου να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με την καταγγελία του βιασμού της, έφερε στο προσκήνιο βίαιες συμπεριφορές  στο χώρο της Τέχνης, του Αθλητισμού, των Πανεπιστημίων και των εργασιακών χώρων.

Αναρωτηθήκαμε, ωστόσο, τι μπορεί να καταφέρει μια Επιτροπή Ισότητας στο Δήμο, όταν η κοινωνία μας είναι ακόμη βαθιά συντηρητική και οι νόμοι στη χώρα μας ‘’μεροληπτούν’’ υπέρ του θύτη. Όταν η κακοποίηση και ο βιασμός σπάνια έχει μάρτυρες. Όταν το θύμα, για να σπάσει τη σιωπή του, ρισκάρει την αξιοπρέπεια του, συχνά όμως και την οικογενειακή, την κοινωνική και εργασιακή του ισορροπία, ενώ συχνά γίνεται βορά στα βλέμματα και στην κρίση συνανθρώπων μας που τολμούν να μιλούν για την «ατομική ευθύνη» των θυμάτων. Η απάντηση που δώσαμε είναι ότι μια ακόμα Επιτροπή Ισότητας είναι απολύτως απαραίτητη, εφόσον οι κρατικές δομές είναι απόμακρες, ανέτοιμες και ανεπαρκείς. Επομένως οι εσωτερικοί θεσμοί, όπως οι Επιτροπές Ισότητας σε κάθε Δήμο, σε κάθε Πανεπιστήμιο, σε κάθε Οργανισμό είναι απαραίτητες να λειτουργήσουν για να συμβάλλουν  με κάθε τρόπο στο να  σπάσει η σιωπή και των θυμάτων αλλά και των μαρτύρων. Να επιστρέψουμε με κάθε μέσο το φόβο και τις ευθύνες στο θύτη. Να ανοίξει ο διάλογος για αλλαγές στη νομοθεσία. Να ανατρέψουμε την κουλτούρα κοινωνικού εφησυχασμού και σιωπηλής ανοχής σε κάθε μορφής βία. Να κάνουμε τη δράση της Επιτροπή Ισότητας εφαλτήριο συλλογικής ευθύνης με δεσμευτικό χαρακτήρα για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και με ισότητα.

                                                                                    ΡΙ.ΚΙ.Π  Β.Β.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου