Σάββατο 24 Απριλίου 2021

«Η ανάγκη υπεράσπισης των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων» της Βέλλη Ανθής

 

«Η ανάγκη υπεράσπισης των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων»

Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που πρόκειται να έρθει σύντομα για ψήφιση στη Βουλή, γίνεται ακόμα ένα βήμα υπέρ της ατομικής σύμβασης εργασίας σε βάρος των συλλογικών ρυθμίσεων.

Δυστυχώς όμως  κι άλλα μέτρα συμπληρώνουν το παζλ των ελαστικών σχέσεων εργασίας, όπως το ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο καταργείται το οκτάωρο, θεσμοθετείται η 10ωρη απασχόληση, καθιερώνονται οι απλήρωτες υπερωρίες, καταργείται και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων η αργία της Κυριακής, αυξάνεται το όριο των νόμιμων υπερωριών (χάνονται έτσι μαζί με την προσωπική ζωή και τον ποιοτικό ελεύθερο χρόνο και πολλές νέες θέσεις εργασίας), καταργείται το δικαίωμα επαναπρόσληψης του εργαζόμενου σε περίπτωση που κριθεί δικαστικά άκυρη η απόλυσή του κ.ά.

Είναι κατανοητό ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας αφήνουν τους εργαζόμενους στο έλεος των εργοδοτών, γιατί, όταν έρχεται σε συμφωνία ο εργοδότης με τον εργαζόμενο, σημαίνει απλά επιβολή της βούλησης του ισχυρότερου μέρους, δηλαδή του εργοδότη, αφού είναι αυτός που έχει τη δύναμη να επιβάλει τη θέλησή του με ποικίλους τρόπους: με πειθώ, με υποσχέσεις, με πιέσεις, με απειλές, με εξαναγκασμό. Έτσι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή το να απασχολείται ένας εργαζόμενος μέχρι 10 ώρες τη μέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή (εφόσον μέσα στο ίδιο εξάμηνο οι ώρες υπερωριακής εργασίας εξοφλούνται με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ημέρες αδείας) μπορεί πλέον να γίνεται, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με ατομική συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου και όχι όπως μέχρι τώρα ίσχυε με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση ή με συμφωνία του εργοδότη με το επιχειρησιακό σωματείο ή το συμβούλιο εργαζομένων.

Και επειδή στη σχέση εργασίας εργοδότης και εργαζόμενος όχι μόνο έχουν διακριτές θέσεις και συγκρουόμενα συμφέροντα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ισότιμοι, όπως προπαγανδίζει η νεοφιλελεύθερη αντίληψη που θεωρεί αχρείαστη κάθε ρύθμιση και κάθε συλλογική διαπραγμάτευση, ο εργαζόμενος ο οποίος δεν θα συμφωνήσει πολύ εύκολα θα απολύεται.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να διαπραγματευτούν τους όρους αμοιβής και εργασίας τους στοιχειωδώς ισότιμα με τον εργοδότη τους μέσα από τη συλλογική διαπραγμάτευση που πραγματοποιείται μέσω των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων. Όμως και εδώ η κυβέρνηση φροντίζει να χτυπήσει τους εργαζόμενους μία και δυσχεραίνει τη συλλογική διαπραγμάτευση θέτοντας ως προϋπόθεση την εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εκπροσώπων τους σε Γενικό Μητρώο. Υπονομεύει την ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων, αφού θεσπίζει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις Γενικές Συνελεύσεις ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας. Περιορίζει έτσι και αποδυναμώνει το δικαίωμα της απεργίας προβλέποντας ότι:

α. Στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται τα αιτήματα και οι λόγοι που το θεμελιώνουν

β. Το προσωπικό ασφαλείας σε περίπτωση απεργίας στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και τα Ν.Π.Δ.Σ θα πρέπει να είναι 30 έως 40% των εργαζομένων(οπότε ακυρώνεται η ουσία της απεργίας, αφού κανείς δεν θα καταλάβει ότι πραγματοποιείται) και τέλος

γ.  Οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας, όχι μόνο απαγορεύονται αλλά αν λάβουν χώρα καθιστούν την απεργία παράνομη (για παράδειγμα αν δώσει κάποιος εργαζόμενος  σε κάποιον συνάδελφο του μια προκήρυξη, θα μπορεί να κατηγορηθεί για ψυχολογική βία και έτσι η απεργία να χαρακτηριστεί παράνομη).

Όλες αυτές οι ρυθμίσεις οδηγούν στον θεσμικό παροπλισμό και τη λειτουργική αποκαθήλωση των συνδικάτων από το βάθρο της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, γιατί τα συνδικάτα παρά τις αδυναμίες τους παραμένουν βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας και το κύριο στήριγμα του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε στο ΣΕΒ αυτό που χρόνια επιθυμούσε: τους εργαζόμενους σε μία κόλλα χαρτί. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από τους εργαζόμενους για να υπερασπιστούμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Για αυτό ο αγώνας να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο είναι η μάχη των μαχών για τις επόμενες μέρες.

24/4/2021

Βέλλη  Ανθή

Δημοτική Σύμβουλος με τη ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου