Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ‘’ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ 2021’’ - του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος

 



                                                                    Βούλα 12/08/2021     

  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                         Αριθμ. Πρωτοκ. : 032 / 2021         

   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      

  Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv   

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΣΤΗΝ  ‘’ΙΔΡΥΣΗ  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ  ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ  2021’’

 

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος για την ‘’ΙΔΡΥΣΗ  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ  ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ  2021’’ και μετά την πλήρως επιτυχημένη πανελλαδική δράση ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ, προστασίας των ακτών (https://aktesora0.wordpress.com/),  στην οποία συμμετείχαμε ενεργά το 2014 μαζί με κινήσεις πολιτών στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, επιθυμεί να συμμετάσχει ενεργά και σε αυτή την πανελλαδική δράση.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. αναγνωρίζοντας ότι το φυσικό περιβάλλον και τα ποικίλα οικοσυστήματά του αποτελούν τον βασικό παράγοντα και τη μοναδική προοπτική για μια κοινωνία με αειφόρο και βιώσιμο  μέλλον, συμμετέχει σε δράσεις και πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν την προστασία, τη διατήρηση και τη διαχείριση του συνόλου του φυσικού περιβάλλοντος.

Πέρα και πάνω απ’ όλα βρίσκεται το φυσικό περιβάλλον και η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της. Κάθε πράξη και έργο της Δημόσιας Διοίκησης οφείλει να τα έχει σε απόλυτη προτεραιότητα όταν παίρνει αποφάσεις.

Η διασφάλιση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με κάθε δράση και έργο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, γιατί ο άνθρωπος έχει ως βασική ανάγκη το υγιές φυσικό περιβάλλον για να εξασφαλίσει ισορροπημένη και αξιοπρεπή διαβίωση.

Η ‘’ΙΔΡΥΣΗ  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ  ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ  2021’’ αποτελεί μία εξαιρετική δράση η οποία πρέπει να έχει διάρκεια και να εποπτεύει την πλήρη εφαρμογή της καταγραφής των καμένων δασικών εκτάσεων και την έγκαιρη κήρυξή τους ως αναδασωτέων και φυσικά την διαδικασία επιλογής της ορθής μεθόδου αναδάσωσης (φυσική ή τεχνητή) και την εφαρμογή της  για όσο χρόνο απαιτηθεί για να αναζωογονηθεί το δασικό οικοσύστημα.

Η συνταγματική πρόβλεψη δεν έχει εξαιρέσεις στην κήρυξη περιοχής ως αναδασωτέας και   απαγορεύει ρητά κάθε άλλη δραστηριότητα στις αναδασωτέες περιοχές μέχρι το δάσος να ανακάμψει πλήρως από τα δεινά της πυρκαγιάς.

Το μέγιστο εθνικό και περιβαλλοντικό καθήκον και συμφέρον είναι η πλήρης αναβίωση του δασικού οικοσυστήματος που κάηκε και για το λόγο αυτό δεν νοούνται και δεν πρέπει να υπάρχουν δραστηριότητες και εγκαταστάσεις «εθνικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος» στις δασικές περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες.

Η συλλογική προσπάθεια και ο διαρκής αγώνας θα αποτελέσουν το ισχυρότερο ανάχωμα στα συμφέροντα που επιβουλεύονται το φυσικό περιβάλλον για την επίτευξη ιδιοτελών σκοπών και κέρδους τους. Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. θα μετέχει ενεργά και σε αυτή τη δράση, εντός και εκτός των ορίων του Δήμου  Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

 

                                                       για την ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

                                                           Ματόπουλος θανος

                                         (τηλ. 6940108002 - thanomato@yahoo.gr)

 

 =====================================================

11/8/2021 Ταχυδρομείο Yahoo - Ίδρυση Παρατηρητηρίου Αναδάσωσης 2021 - Πρόσκληση συμμετοχής

Ίδρυση Παρατηρητηρίου Αναδάσωσης 2021 - Πρόσκληση συμμετοχής

Από: Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας (info@environ-sustain.gr)

Προς: info@environ-sustain.gr - thanomato@yahoo.gr

Ημερομηνία:Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2021, 09:40 μ.μ. EEST

Επιμελητήριο  Περιβάλλοντος  και  Βιωσιμότητος - Καλλιδρομίου 30 - Tηλ: 2103823850, 

 email:  info@environ-sustain.gr



Επιμελητήριο  Περιβάλλοντος  και  Βιωσιμότητος

Καλλιδρομίου 30 & Ζωοδόχου Πηγής  ΤΚ 11473 Αθήνα  |  τηλ & φαξ : 2103823850

email:  info@environ-sustain.gr   |   www.environ-sustain.gr

 


Ίδρυση Παρατηρητηρίου Αναδάσωσης 2021

Η φύση ξέρει μόνη της να επουλώνει τα τραύματα που της προκαλεί η κακή τύχη ή το ανθρώπινο χέρι. Αρκεί να την αφήσουμε ανενόχλητη στις διαδικασίες της και να την βοηθούμε αν και όσο χρειάζεται. Πράγμα καθόλου αυτονόητο, δυστυχώς. Γι’ αυτό και το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά κάθε άλλη δραστηριότητα στις αναδασωτέες περιοχές μέχρι το δάσος να ξαναγεννηθεί. Γι’ αυτό και ο νόμος επιβάλλει την αναδάσωση με πράξη της Πολιτείας.

Για να γίνουν, όμως, πραγματικότητα οι νομικές αυτές επιταγές, χρειάζεται παρακολούθηση και επαγρύπνηση. Ώστε η κήρυξη της αναδάσωσης των εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων που κάηκαν στις δραματικές πυρκαγιές του 2021 να γίνει έγκαιρα και χωρίς να αφήσει απ’ έξω κάποια από αυτά. Και μέσα στα αναδασωτέα να φυτρώσουν μόνο δέντρα και όχι ανεμογεννήτριες ή άλλα έργα «εθνικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος», δηλ. τουριστικές εγκαταστάσεις, υποδομές και πάσης φύσεως άλλες χρήσεις.

Απαιτείται λοιπόν συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια όλων μας.

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος δημιούργησε το «Παρατηρητήριο Αναδάσωσης 2021» ως μία πλατφόρμα με σκοπό την παρακολούθηση και περιφρούρηση της αναδάσωσης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στόχοι του είναι η συνεχής ενημέρωση, συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών από όλα τα μέρη της Χώρας, η παροχή συμβουλών και τεχνικής βοήθειας στους ενδιαφερόμενους, η αξιολόγηση της πορείας των αναδασώσεων κατά τόπους και σε τακτά χρονικά διαστήματα, η υποβολή καταγγελιών κ.λπ.

Απευθύνεται σε τοπικές κοινωνίες, φορείς και άτομα που γνωρίζουν καλά τον τόπο τους και θέλουν να διασφαλίσουν ότι η αναδάσωσή του θα είναι άμεση, πλήρης και γνήσια.

Καλούμε τους ειδικούς (δασολόγους, γεωλόγους, νομικούς κ.λπ.) να συνδράμουν με την επιστημονική ή τεχνική γνώση και εμπειρία τους την προσπάθεια αυτή.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Πολιτεία θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον της. Αν το κάνει, θα μας έχει αρωγούς και συμπαραστάτες.  Αν όχι, θα μας βρει απέναντί της.

 

Ήδη συμμετέχουν:

1.    Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος

2.    Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (δίκτυο με 44 οργανώσεις)

3.    Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

4.    Οικοενημέρωση

5.    Γεώργιος Στουρνάρας, Ομ. Καθηγητής Υδρογεωλογίας & Τεχνικής Γεωλογίας Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Πανεπιστημίου Αθηνών

6.    Ελένη Μπριασούλη-Καπετανάκη, Καθηγήτρια στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης

7.    Σοφία Παυλάκη του Ευθυμίου, Δικηγόρος Αθηνών

……………………..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου