Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΒΒ – ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ - ο ΡΟΛΟΣ του ΠΑΚΟΕ & οι ΘΕΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.

  


     

 blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                                 Βούλα  29 / 03  /2023

  Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                    Αριθμ. Πρωτοκ.: 022/2023

Facebook: www.facebook.com/rikipvvv

        

 

Δελτίο  Τύπου - Ανακοίνωση

 

Η  ΠΟΙΟΤΗΤΑ  ΤΩΝ  ΥΔΑΤΩΝ  ΤΩΝ  ΑΚΤΩΝ  ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ  ΣΤΟ  ΔΗΜΟ  ΒΒΒ –                        ΟΙ  ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ  - ο ΡΟΛΟΣ του ΠΑΚΟΕ  & οι ΘΕΣΕΙΣ –

 ΔΡΑΣΕΙΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

                                                                 

Το σοβαρό θέμα της ποιότητας των υδάτων των ακτών κολύμβησης απασχολεί την ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. από το 2013 και γι’ αυτό ενημερώνεται και δρα με συνέπεια, αδιάλειπτα και αταλάντευτα.

Ο Δήμαρχος, όπως διαπιστώσαμε ήδη από το 2016, δεν έχει σε προτεραιότητα το θέμα των ελέγχων για την καθαρότητα των υδάτων των ακτών κολύμβησης στα όρια του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και της δημοσιότητας των αποτελεσμάτων τους.

Αυτό αποδεικνύεται από τα γεγονότα που η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. από το 2016 έχει δημοσιοποιήσει και αφορούν:

·      Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ενημέρωσε τους Δήμους το 2014 για την δυνατότητα να αιτηθούν αιτιολογημένα και με συγκεκριμένη μεθοδολογία ΝΕΑ σημεία δειγματοληψίας ελέγχων υδάτων των ακτών κολύμβησης. Ο Δήμαρχος δεν προέβη σε καμία σχετική διεργασία και ανέλαβε η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β., αυτοβούλως, την καταγραφή και σύνταξη όλων των δεδομένων   ( 3μήνη εργασία) και την κατέθεσε στον Δήμο για να την εγκρίνει και να την διαβιβάσει αρμοδίως. Ο Δήμος την ενέκρινε και την διαβίβασε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στην Γραμματεία Υδάτων και από το 2016 προστέθηκαν με πρόταση και μελέτη της  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. πέντε νέα σημεία δειγματοληψιών στις ακτές κολύμβησης Β.Β.Β

 [ΔΕΙΤΕ στο τέλος του ΔΤ]                                       

 

·         Η  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. ανέλαβε, επίσης, την πρωτοβουλία για άμεση και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για το ευαίσθητο αυτό θέμα και δημοσιοποιεί τα στοιχεία της Διεύθυνσης  Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής τακτικά κάθε μήνα εδώ και επτά χρόνια.

Η πρωτοβουλία αυτή βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και από πολλές περιοχές ζητήθηκε η ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων για όλη την περιφέρεια Αττικής 

·                            Με ενδιαφέρον είδαμε τη νέα μορφή της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου που, πάρα                              τη  σύγχρονη εμφάνισή της, είναι δυσπρόσιτη στην αναζήτηση.  Η μόνη βελτίωση στην                            ανάρτηση των στοιχείων για τα ύδατα των ακτών κολύμβησης είναι η ενσωμάτωση των                          μηνιαίων αποτελεσμάτων για το επίπεδο της ποιότητας και της καθαρότητας των υδάτων των                ακτών κολύμβησης στα όρια του Δήμου Β.Β.Β. όπως αυτά ανακοινώνονται κάθε μήνα από τη                ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  Όλα αυτά τα στοιχεία ήδη αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. τακτικά                       κάθε μήνα, μαζί με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για το θέμα, στην παρακάτω παραπομπή :

(http://rikipvvv.blogspot.gr/ - ΥΔΑΤΑ ΑΚΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ).

 

·         Σε περίπτωση που τα ύδατα των ακτών κολύμβησης υφίστανται επιβάρυνση στην ποιότητά τους, στη μηνιαία μας ανακοίνωση το αναφέρουμε και ζητάμε την προβλεπομένη λήψη μέτρων. Έτσι με την ανακοίνωση μας για τις δειγματοληψίες του Ιούνιου 2016 αναφέραμε:

«Κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκε παρατεταμένη επιβάρυνση και υψηλές τιμές ρύπων στη Λίμνη της Βουλιαγμένης , αλλά ο Δήμος δεν έχει την πρόθεση να αναλάβει καμία προσπάθεια διερεύνησης των αιτίων και επίλυση του θέματος.

Η λήψη μέτρων είναι υποχρέωσή του, για να διασφαλίσει τη Δημόσια ασφάλεια και υγιεινή των λουομένων πολιτών, μέσω της ενημέρωσης και της έρευνας για τα αίτια της μόλυνσης με σκοπό την άμεση αποκατάσταση των υδάτων ( ΦΕΚ 356 Β 2009, άρθ. 13 ).                     

Η απόκρυψη στοιχείων από την κοινή γνώμη για τις επιβαρυμένες μετρήσεις στην Λίμνη της Βουλιαγμένης σίγουρα δεν εξυπηρετεί τους πολίτες και το Δημόσιο  συμφέρον, αλλά την επιχείρηση που εκμεταλλεύεται το προστατευόμενο μνημείο φυσικού κάλλους της Λίμνης της Βουλιαγμένης (ΦΕΚ 51 Δ 2003), η οποία και έχει την αποκλειστική ευθύνη για όσα συμβαίνουν εντός του εκμισθωμένου χώρου τον οποίο υπερεκμεταλλεύεται με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών της.»   [ΔΕΙΤΕ στο τέλος του ΔΤ – μετρήσεις & Ανακοίνωση]

 

                  Η  περίπτωση  του  ΠΑΚΟΕ

·         Στο ίδιο κομμάτι της ιστοσελίδας μας για την ποιότητα των υδάτων ακτών κολύμβησης δημοσιεύονται, ήδη από το 2015, πληροφορίες για το ΠΑΚΟΕ  (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών), για τις μετρήσεις που επίσης διενεργεί με  ‘’ελέγχους ‘’στις ακτές και τα ατεκμηρίωτα  αποτελέσματά τους, που αποδεικνύουν ότι η πλειονότητα των ακτών είναι μολυσμένες και ακατάλληλες για κολύμβηση, ξεσηκώνοντας πανελλαδικές αντιδράσεις.

Για το θέμα αυτό και για κάποιες επίσης ενδιαφέρουσες συμπτώσεις υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένες καταγγελίες τοπικών αρχών εναντίον του ΠΑΚΟΕ.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. μετέχοντας ενεργά στο περιβαλλοντικό – οικολογικό κίνημα από το 2013 , ως δημοτική κίνηση πολιτών, διαπίστωσε ότι κανένας αναγνωρισμένος φορέας – σύλλογος δεν συντάσσεται ευθέως και δεν συνεργάζεται με το ΠΑΚΟΕ εδώ και πάνω από 15 χρόνια.  Αυτό λέει πολλά!

·         Ο Δήμαρχος που τώρα καταγγέλλει το ΠΑΚΟΕ για αναξιοπιστία είναι γνωστό ότι μέχρι και το 2014 είχε διαφορετική άποψη και το θεωρούσε επαρκώς αξιόπιστο.   

 Έτσι είχε χρησιμοποιήσει τις μετρήσεις του για τη Λίμνη της Βουλιαγμένης που “κατέγραφαν”  υψηλά επίπεδα μόλυνσης, για να θέσει ερώτημα στον τότε δήμαρχο Γρ. Κασιδόκωστα το 2011 και να ζητήσει να κλείσει μέχρι να διερευνηθεί το θέμα.

Τον Ιούνιο του 2016 που οι επίσημες μετρήσεις, καθόλα πιστοποιημένες, έδειξαν σημαντική επιβάρυνση και  ζητήσαμε τη λήψη μέτρων και την διερεύνηση των αιτίων, ο Δήμαρχος τί έπραξε για την διασφάλιση της δημόσιας υγιεινής και του φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης;

Έξαλλου ο Δήμαρχος τον Οκτώβριο του 2014, νεοεκλεγείς, συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή που διοργάνωσε το ΠΑΚΟΕ και καταγράφηκε και στην έντυπη εφημερίδα του ΠΑΚΟΕ τον 10ο του 2014, και μίλησε ως Δήμαρχος και αυτοδιοικητικός για θέματα του Δήμου        [ΔΕΙΤΕ στο τέλος του ΔΤ την εφημερίδα].

Τον Μάιο του 2014 το ΠΑΚΟΕ, όπως κάθε χρόνο, δημοσιοποίησε τις δικές του μετρήσεις για την ποιότητα των υδάτων ακτών κολύμβησης στις οποίες και πάλι σε πολλές παραλίες του Δήμου μας είχε καταγράψει μόλυνση και τις έκρινε ακατάλληλες για κολύμβηση. Ο Δήμαρχος, τον Οκτώβριο του 2014, στην συνέντευξη που συμμετείχε, γιατί δεν έθεσε το θέμα των τότε πρόσφατων μετρήσεων του ΠΑΚΟΕ, που σήμερα θεωρεί ότι δεν είναι πιστοποιημένες;

Τελικά όταν “ψαρεύεις” σε θολά νερά δεν ξέρεις τι ψάρια θα πιάσεις, όπως λέει ο λαός!

                      ΔΕΙΤΕ:        


·        ΣΥΝΟΛΙΚΑ Η ΜΕΛΕΤΗ της  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. για το ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ 2016 - σε Power Point

              

·        ΒΑΡΗ - ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ 2016

 

·       ΒΟΥΛΑ - ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ 2016     

 

·       ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ - ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ 2016

 

·        ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟ 2016 ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Β.Β.Β.

 

·        ΠΟΙΟΤΗΤΑ  ΤΩΝ  ΥΔΑΤΩΝ ΑΚΤΩΝ  ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ  ΣΤΟ  ΔΗΜΟ  ΒΒΒ–ΟΙ  ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ  ΤΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ -ΙΟΥΝΙΟΣ 2016.(ΡΙΚΙΠ 043-2016)

 

·        ΠΑΚΟΕ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ --OIKONOMIA-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-2014

 

ΡΙ.ΚΙ.Π.    Β.Β.Β.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου