Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

ΘΕΣΕΙΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 4/6/2024 ΤΩΝ ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. Β.Β.Β. ΓΙΑ ΤΟ 2024

 


 


                                                                     Βούλα  11/ 06 / 2024    

                                                                                 Αριθμ. Πρωτοκ. : 023 / 2024  

 

 

 

 

blogs        : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                        

Ε-mail      : rikipvvv@gmail.com                                      

Facebook : www.facebook.com/rikipvvv                              

         

 

ΘΕΣΕΙΣ   &  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΤΗΣ   ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  ΣΤΙΣ  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

ΤΗΣ 4/6/2024  ΤΩΝ  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.   Β.Β.Β.  ΓΙΑ ΤΟ   2024

 

 

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. μετέχει ανελλιπώς από το 2015 στην Επιτροπή Ελέγχου Ακτών (ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.) Βούλας ως τακτικό μέλος της, αλλά παρευρίσκεται και παρεμβαίνει και στις ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  Βάρης και Βουλιαγμένης. Οι τρεις ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  του Δήμου Β.Β.Β. συστάθηκαν το 2001, απαρτίζονται από εκπροσώπους της ΕΤ.Α.Δ. και Δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης με προεδρεύοντα τον Δήμαρχο  και η βασική τους  μέριμνα μέχρι το 2015 ήταν, στην έναρξη της κολυμβητικής περιόδου, να συνεδριάζουν για να καθορίζουν το ωράριο λειτουργίας και τον τιμοκατάλογο εισόδου στις οργανωμένες παράλιες (πρώην ΕΟΤ).

Από το 2015, όταν η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. ανέλαβε τα αυτοδιοικητικά της καθήκοντα με τον εκλεγμένο της  Ματόπουλο Θάνο τακτικό μέλος της ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ., οι Επιτροπές Ελέγχου Ακτών συζητούν και παρεμβαίνουν σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων τους και ζητήσαμε και έγινε αποδεκτό να γίνονται αυτοψίες και οι οργανωμένες παραλίες να λειτουργούν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις και να εποπτεύονται όλο το χρόνο.

Η ΕΤ.Α.Δ. και ο Δήμος Β.Β.Β. με την διοίκησή του δείχνουν μεγάλη ανοχή στις  διαχρονικές παρατυπίες των μισθωτών των οργανωμένων παραλιών και αυτό τείνει να γίνει κανόνας!!!

 

 Έτσι η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. με τον επικεφαλής της Ματόπουλο Θάνο κατέθεσε και για το 2024 τις προτάσεις  και τις  καταγγελίες/διαφωνίες της  και στις  τρεις συνεδριάσεις  των  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. του Δήμου Β.Β.Β..

·         Στην ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  Βάρης, στην οποία απλώς παρεμβαίνουμε, θέσαμε το θέμα των όρων ασφάλειας, επειδή η παραλία είναι ένα εργοτάξιο λόγω ανάπλασής της, και το θέμα της υποχρέωσης για καθολική και ισότιμη προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και την θάλασσα για άτομα με αναπηρία ή δυσκολίες μετακίνησης. Για το θέμα της απαράδεκτης πρακτικής του αντιτίμου για την είσοδο στην παραλία, το οποίο είναι το υψηλότερο όλων των άλλων οργανωμένων παραλιών, απευθυνόμενοι στην ΕΤ.Α.Δ. και στον Δήμαρχο, οι οποίοι το βρήκαν ανάλογο με το ετήσιο υψηλό μίσθωμα που καταβάλει η εταιρεία του κ. Γιαννακόπουλου, τους υπενθυμίσαμε ότι οι ίδιοι το καθόρισαν σε αυτό το άψας και τώρα καλούνται οι πολίτες να το πληρώσουν ακριβά σε κάθε επίσκεψή τους στην παραλία της Βάρκιζας.

 

·         Στην ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  Βουλιαγμένης, στην οποία απλώς παρεμβαίνουμε και στην οποία η ΕΤ.Α.Δ. αρνείται να μετέχει, καθορίστηκε από το μετέχοντα Δημοτικό σύμβουλο και το Δήμαρχο το ωράριο και το αντίτιμο εισόδου χωρίς να είναι δεσμευτικό…                                                                                                                                                                Στα πλαίσια της συζήτησης θέσαμε και το ερώτημα για την παρακείμενη παραλία και το καφεστιατόριο  Ωκεανίδα που παραμένει κλειστό και ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο “διαπραγμάτευσης” με την ΕΤ.Α.Δ. σε βαθμό που δημιουργεί δεσμεύσεις στο Δήμο χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου…

 

 

·         Στην ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  Βούλας, στην οποία μετέχουμε σαν τακτικά μέλη, διευρύνοντας τα πλαίσια της  συζήτησης  επί της εισήγησης ο Θάνος Ματόπουλος ανέφερε τα κάτωθι:

 «Διατυπώνουμε και φέτος την πάγια θέση μας, ότι οι παραλίες πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση χωρίς αντίτιμο και οι αναγκαίες υποδομές τους να μην επιβαρύνουν και αλλοιώνουν τη φυσική τους μορφή, έτσι ώστε να εξυπηρετούν το σκοπό τους που είναι η ήπια αναψυχή των πολιτών.

 

Το Α’ Αλίπεδο Βούλας αποτελεί ενιαία παράκτια ζώνη με παραλία για την  οποία το Π.Δ. Προστασίας Ακτών Σαρωνικού ( ΦΕΚ 254 Δ 2004) προβλέπει αυτή την ενιαία διαχείριση και ορίζει σαφείς και απόλυτα δεσμευτικές χρήσεις,  δόμηση και διάταξή τους σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης, η οποία είναι λεπτομερής και δεν επιδέχεται ερμηνειών.  Η ΕΤ.Α.Δ. και ο Δήμος Β.Β.Β. οφείλουν να τηρούν αυτές τις προβλέψεις του Π.Δ. και να μην εγκρίνουν ή υποστηρίζουν αιτήματα  που δεν προβλέπονται.

 

Η Επιχείρηση που διαχειρίζεται–εκμεταλλεύεται την Α’ πλαζ Βούλας εκτελεί τα τελευταία δύο χρόνια εργασίες ανακαίνισης με Οικοδομικές Άδειες που, όπως ήδη καταγγείλαμε επανειλημμένα δημόσια και στο Δημοτικό συμβούλιο, υπερβαίνουν τις εγκεκριμένες προβλέψεις της μελέτης διαμόρφωσης που έχει εγκρίνει και η ΕΤ.Α.Δ..    

Αναλυτικά:

1. Οι οικοδομικές εργασίες κατασκευών που εκτελούνται περιμετρικά του κτηρίου 12 είναι εκτεταμένες και εκτός περιγράμματος κτηρίου, δεν προβλέπονται στην εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης και δεν έχουν ειδική άδεια.

2. Με άλλη Οικοδομική Άδεια για Κατασκευή πέργκολας - διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου εγκρίθηκε η κατασκευή ανοικτών γηπέδων PADEL εντός Α' Αλιπέδου Βούλας στις 22.9.2022, με την οποία κατασκευάζονται πολλά γήπεδα, ενώ η εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης προβλέπει μόνο ένα γήπεδο. Στο χώρο που κατασκευάστηκαν τα γήπεδα υπήρχαν πολλά πολυετή δέντρα που κόπηκαν χωρίς καμία αιτιολόγηση και άδεια.

3. Καταγγείλαμε έγκαιρα την πρόθεση για κοπή πολλών δέντρων για τις παραπάνω κατασκευές, που έγιναν χωρίς την απαιτούμενη άδεια μικρής κλίμακας σαν περιοχή εντός σχεδίου πόλης και την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Β.Β.Β., πριν την υλοποίηση τους.

4. Ενημερώσαμε επίσης ότι στα όρια μεταξύ Α πλαζ Βούλας και π. κάμπινγκ Βούλας στον αιγιαλό δόθηκε έγκριση για εγκατάσταση και λειτουργία επιχείρησης ενοικίασης  θαλασσίων μέσων αναψυχής ( jet ski…) ανάμεσα  σε παραλίες που είναι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες κολυμβητικές ακτές. Αυτό είναι απόλυτα εμφανές και λογικό ότι αποτελεί ένα υπαρκτό κίνδυνο για τους λουόμενους και οφείλει η ΕΤ.Α.Δ. και ο Δήμος Β.Β.Β.  να αναιρέσουν την σύμφωνη γνώμή τους γιατί σε ενδεχόμενο ατύχημα θα έχουν καταλογίσιμη ευθύνη.

5. Σχετικά με τις υποδομές πρόσβασης για πολίτες ΑΜΕΑ και φέτος ζητήσαμε την πλήρη εφαρμογή των προβλεπόμενων και αναγκαίως υποδομών πλήρους πρόσβασης στη θάλασσα και τις εγκαταστάσεις.

6. Αναφέραμε και ζητήσαμε εκ νέου την προβλεπόμενη σήμανση με πινακίδα των θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ που η εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης ορίζει.

7. Ζητήσαμε και φέτος, την ύπαρξη επαρκούς ελεύθερου χώρου στην παραλία για πολίτες που δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση (και να πληρώσουν) ομπρελοξαπλώστρες.

 

Η ΕΤ.Α.Δ. οφείλει να σέβεται και να εφαρμόζει την νομοθεσία και τα μνημόνια με το Δήμο και να μην επιτρέπει την κατασκευή νέων και διατήρηση κτηρίων και εγκαταστάσεων που είναι παράνομα και κυρίως όσα είναι εντός αιγιαλού. Αυτά πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα. Παράδειγμα, τα εγκαταλειμμένα κτήρια στην ανατολική πλευρά του Α΄ Αλιπέδου, που με διαπιστωτικές πράξεις έχουν υπερμεγενθυθεί και μεγάλο τμήμα τους έχει κριθεί οριστικά κατεδαφιστέο με την απόφαση του Ε΄τμ. του ΣτΕ 4319/2013 και ακόμη δεν έχουν απομακρυνθεί.

 

Οι ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.,  σύμφωνα με τα οριζόμενα στα μνημόνια σύστασής τους, και όχι η ΕΤ.Α.Δ. και ο Δήμος Β.Β.Β. μόνοι τους,  πρέπει να γνωμοδοτούν επί των μελετών των έργων, επί εγκεκριμένων αρχικών εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου και να παρακολουθούν την εξέλιξη υλοποίησής τους, με επιτόπιες αυτοψίες και όχι μόνο το ωράριο λειτουργίας και τον ‘’τιμοκατάλογο’’ εισόδου στην παραλίας!!.

 

Οι ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. και των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων καθώς και τα όργανα του Δήμου οφείλουν να ελέγχουν τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά την διάρκεια λειτουργίας τις εγκαταστάσεις των οργανωμένων παραλιών για την τήρηση των όρων λειτουργίας και εάν τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας λουομένων με ναυαγοσώστες, με επιτόπιο τακτικό έλεγχο.

 

Υπενθυμίσαμε και φέτος, στην ΕΤ.Α.Δ. ότι δεν είναι ιδιοκτήτης των εκτάσεων, όπως διατυπώνει, αλλά διαχειρίστρια εταιρεία του Δημοσίου και θεματοφύλακας της Δημόσιας περιουσίας και Δημόσιων κοινόχρηστων αγαθών, ο Λαός είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης και οφείλει να σέβεται τους πολίτες. »

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΕΛΑΚ ΒΑΡΗΣ 2024: https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%9B%CE%99%CE%93%CE%A9%CE%A8%CE%96-%CE%A3%CE%A4%CE%A1?inline=true

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΕΛΑΚ ΒΟΥΛΑΣ 2024:

 

ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. :Αναζήτηση για ΕΠΕΛΑΚ (rikipvvv.blogspot.com) =

https://rikipvvv.blogspot.com/search?q=%CE%95%CE%A0%CE%95%CE%9B%CE%91%CE%9A

ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Ματόπουλος Θάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου