Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ΡΕΜΑ ΚΟΡΜΠΙ ο ΝΕΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ για τις επί 5 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΙΓΩΡΙΕΣ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. το ΕΡΓΟ και ΠΑΛΙ σε ΟΜΗΡΙΑ και ΟΧΙ σε ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ…

 

 


 blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                                                     Βούλα  18 / 06  /2024

  Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                    Αριθμ. Πρωτοκ.: 025/2024

Facebook: www.facebook.com/rikipvvv

 

        

 

Δελτίο  Τύπου – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ σε ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ, για τους ΔΗΜΟΤΕΣ  Β.Β.Β. ΘΕΜΑΤΑ ,

για τα οποία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ –

ΟΥΤΕ όμως και ΄΄ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ΄΄…

1ο ΘΕΜΑ:

 

ΡΕΜΑ ΚΟΡΜΠΙ  ο  ΝΕΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ από

το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

για τις επί 5 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΙΓΩΡΙΕΣ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.

 το ΕΡΓΟ και ΠΑΛΙ σε ΟΜΗΡΙΑ και ΟΧΙ σε ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ…

Η  ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ήταν η μόνη Δημοτική παράταξη που από το 2014 που μετείχε στις εκλογές, αναγνώρισε τη σημαντικότητα του έργου για την ασφάλεια των κατοίκων του Κόρμπι και την συνολική βελτίωση των υποδομών στην περιοχή.

Μέχρι τότε το ρέμα Κόρμπι ήταν θέμα προεκλογικών υποσχέσεων και δοσοληψιών υποψήφιων Δημάρχων και Περιφερειαρχών [1].

Έκτοτε ενημερώνουμε τεκμηριωμένα του Δημότες για το ρέμα του Κόρμπι και όλα τα αντιπλημμυρικά έργα του Δήμου [2], όταν επίσημα και ‘’δημοσιογραφικά’’, μας εφησυχάζουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο και άμεση υλοποίηση…  

      Από το 2015 όταν για πρώτη φορά έγινε η ολική μελέτη στην Αττική [3][4]  για αντιπλημμυρική προστασία και καταγράφηκε η επικινδυνότητα του ρέματος Κόρμπι, ξεκίνησε άμεσα η οριοθέτηση και η διευθέτηση του.

 

Η πρώτη ανάθεση, από την Περιφέρεια Αττικής, σε εργοληπτική εταιρεία  που δεν ήταν επαρκής για τόσο μεγάλο και εξειδικευμένο έργο, κατέληξε σε αποτυχία και πριν τρία χρόνια αποπεμφθεί από το έργο η εταιρεία αυτή και ανέλαβε νέα εργολήπτρια εταιρεία στις 9/11/2023.                                    

Ο πρώην περιφερειάρχης αλλά και o σημερινός δεν αναγνώρισαν τη σημαντικότητα του έργου, χρονοτριβούν σε διαδικαστικά θέματα και δεν προβαίνουν σε ΟΛΕΣ τις αναγκαίες διεργασίες για την έναρξη των εργασιών και την ομαλή ολοκλήρωση του έργου. Αυτό το αναφέραμε για πολλοστή φορά και στη 11η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Β.Β.Β., στις 27/5/024 [5 = ΒΙΝΤΕΟ].

Ενδεικτικό για τις προθέσεις τους είναι το γεγονός ότι το ποσό που έχει δεσμευτεί για το 2024 στο Εγκεκριμένο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής [6] και είναι μόλις το 1,5% το συνολικού ποσού που αντιστοιχεί σε 274.437,36 €!!!

 

Ο νέος περιφερειάρχης κ. Χαρδαλιάς, μετά από έξι μήνες απραξίας, το μόνο που έκανε είναι να μεταβιβάσει την πλήρη αρμοδιότητα για την παρακολούθηση και εκτέλεση του έργου από την αντιπεριφέρεια Ανατολικής Αττικής στην κεντρική υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής [7].

 

Την ίδια περίοδο και ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΑ διαδραματίζονταν νέα σοβαρά προβλήματα με τη νέα ανάδοχο εργολήπτρια εταιρεία, που κατέθεσε ένσταση στις 11/3/2024 στο  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (Υ.Μ.Ε.) και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Υποδομών για γνωμοδότηση του Α΄ Τεχνικού Συμβουλίου Κατασκευών  για μια σειρά σημαντικών προβλημάτων και ελλείψεων από την Περιφέρεια Αττικής [8].  Το Α΄ Τεχνικό Συμβούλιο Κατασκευών  του Υ.Μ.Ε. αφού μελέτησε λεπτομερώς το φάκελο και τις απόψεις των δυο εμπλεκόμενων μερών, αποφάσισε ότι σε πολλά από τα θέματα για τα οποία κατέθεσε ένσταση η νέα ανάδοχος εργολήπτρια εταιρεία, είχε ΔΙΚΙΟ και η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να ενεργήσει άμεσα για την επίλυσή τους.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ επί 5 χρόνια η Περιφέρεια Αττικής ΔΕΝ ενήργησε για:

(αναφέρει η απόφαση του Υ.Μ.Ε.)

Ø Από τα ανωτέρω, τον φάκελο του έργου και όσα αναπτύχθηκαν κατά την εξέταση της ένστασης, προκύπτει ότι το έργο παρουσιάζει σειρά προβλημάτων, που καθιστούν, στον παρόντα χρόνο προβληματική τη συνέχιση των εργασιών.

 

·                    Η μελέτη του έργου παρουσιάζει προβλήματα και απαιτείται να υπάρξει μελέτη οδοποιίας των παράλληλων οδών, για να προσαρμοστούν με το υδραυλικό έργο, ενώ δεν έχει εγκριθεί ακόμη η κατατεθείσα προς έγκριση μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

·                    Απαιτείται η μετατόπιση των υφιστάμενων στη ζώνη εκτέλεσης των έργων δικτύων ΟΚΩ και δικτύων του Δήμου.

·                    Στο τιμολόγιο της μελέτης του έργου ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει για την αναγκαία απομάκρυνση της συσσωρευμένης ιλύος,

·                    Θα μπορούσαν να εκτελεσθούν εργασίες (π.χ. πασσαλοστοιχία), με εντολή της Υπηρεσίας, με πλήρη διασφάλιση όμως αποτροπής πλημμυρικών φαινομένων, αλλά η Ε.Σ.Υ. του έργου προβλέπει την κατασκευή των έργων από κατάντη προς ανάντη

·                    Η εργασία καθαρισμού του εργοταξιακού χώρου από απομένοντα υλικά της προηγούμενης εργολαβίας η οποία διαλύθηκε δεν είναι δυνατόν να εκτελεσθεί απρόσκοπτα, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι τα υλικά που αναφέρονται είναι υλικά της διαλυμένης εργολαβίας ούτε έχει καθορισθεί η ποσότητα των προς απομάκρυνση υλικών της διαλυμένης εργολαβίας και υπάρχει αντιδικία με τον προηγούμενο ανάδοχο.

 

     Η διευθέτηση του ρέματος Κόρμπι στη Βάρη, έργο  ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της περιοχής, μπαίνει σε νέα φάση και αυτή δεν προβλέπεται να είναι αποκλειστικά τεχνικής φύσης για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου, αλλά δυστυχώς χρονοβόρα, λόγω νομικών διεκδικήσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ των δύο πλευρών και με επιπλέον χρηματικό κόστος.  

 

Ελπίζουμε η αναστολή των εργασιών να είναι σύντομη, να ξεκινήσουν οι εργασίες από το  νέο ανάδοχο και να εκτελεστούν με επάρκεια και με την όσο το  δυνατόν μικρότερη όχληση των περιοίκους, οι οποίοι περιμένουν επί δεκαετίες τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής.

 

Η  ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.  καταγγέλλει δημόσια ότι σε όλες τις ιδιωτικές μεγάλες επενδύσεις, τα νομοτεχνικά εμπόδια και οι  αντιρρήσεις  επιλύονται σε πολύ σύντομο χρόνο με την εμπλοκή και επίσπευση από  όλους τους φορείς του κράτους και του δημοσίου (συμπεριλαμβανόμενου και του Δήμου), ενώ σε Δημόσια κοινωφελή έργα μεγάλης σημασίας , οι διαδικασίες και οι εμπλεκόμενοι φορείς δείχνουν εγκληματική βραδύτητα και ολιγωρία.                   

Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η υπόθεση του έργου της διευθέτησης του ρέματος του Κόρμπι, που όλα γίνονται με αργούς ρυθμούς και διάθεση χαλαρή και οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα και κινδυνεύουν οι ζωές τους και η περιουσία τους...

 

Η  ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.  μετέχει ενεργά από το 2014 συνεχώς στην προσπάθεια για την έναρξη και σύντομη ολοκλήρωση του έργου που θα διασφαλίσει και θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά την περιοχή και τους κατοίκους της.

 

ΤΑ  ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ  ΔΕΔΟΜΕΝΑ:

[1]. Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Ανακοίνωση- Αποκάλυψη :ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ και οι ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ 2014 (rikipvvv.blogspot.com)

https://rikipvvv.blogspot.com/2014/05/blog-post_18.html

 

[2].  Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ. ΡΕΜΑΤΑ (rikipvvv.blogspot.com)

https://rikipvvv.blogspot.com/search/label/%CE%A4%CE%95%CE%A7%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%91%20%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%91.%20%CE%A1%CE%95%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91

 

[3]. ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

http://wfdver.ypeka.gr/wp-content/uploads/2017/04/FEK_1004.B.2013_GR06-1.pdf

 

[4].  Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας ΑΤΤΙΚΗΣ=

https://floods.ypeka.gr/sdkp-lap/maps-1round/sdkp-el06-1round/

 

[5]. ΒΙΝΤΕΟ ΚΟΡΜΠΙ= 11η  TAKTIKH ΣYNEΔPIAΣH ΔHMOTIKOY ΣYMBOYΛIOY 27/5/ 2024  =

       ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. Ερώτημα για ρέμα Κόρμπι από Ματόπουλο Θάνο= έναρξη 8΄:15’’ - λήξη 9΄:46΄΄

https://www.youtube.com/watch?v=wd0ZVF3ssew

 

[6]. Έγκριση Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2024. ΡΕΜΑ ΚΟΡΜΠΙ Σελίδα 43:

 https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%98%CE%A667%CE%9B7-%CE%A3%CE%9D7?inline=true

 

[7]. Εκχώρηση  Εκτέλεσης  Έργου ρέματος Κόρμπι σε Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περ.Αττικής (91Ω07Λ7-Ο74)

https://drive.google.com/file/d/17yj8hdd-zs5lYt0Z5jIRJ2ELGMxE8n1D/view?usp=sharing

 

[8]. Απόφαση Υπ. Υποδομών & ΑΠΟΔΟΧΉ της από 11-3-2024 ένστασης ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΡΓΩΝ Α.Ε. αναδόχου έργου  ΡΕΜΑΤΟΣ ΚΟΡΜΠΙ -23.5.2024(9ΒΧ2465ΧΘΞ-ΡΥΖ):           

      https://drive.google.com/file/d/19GPVBfRwf9t7szweMTFrfkHS0qVtDslz/view?usp=sharing

 

 

 

 

 

Για την

 

ΡΙ.ΚΙ.Π.   Β.Β.Β.

Ματόπουλος Θάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου