Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ και ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΞΑΝΑ στο ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ-Η ΜΑΖΙΚΗ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ και στο ΔΗΜΟ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

 


                                                                  

ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ και ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΞΑΝΑ στο ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΝΕ ΣΤΡΑΒΑ και ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ.

Η ΜΑΖΙΚΗ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ και στο ΔΗΜΟ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

                                                   21/9/2021

Επανέρχονται στη μνήμη μας με το νέο σχέδιο νόμου-τερατούργημα της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τον αιγιαλό οι προσπάθειες που έκανε το 2014 και το 2019 για την οριστική κακοποίηση των παραθαλάσσιων οικοσυστημάτων αφήνοντάς τα χωρίς μέριμνα προστασίας.

Τον  Απρίλιο του 2014 δημιούργησε την εταιρεία «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ»  για την άνευ όρων εκχώρηση με συνοπτικές διαδικασίες όλων των παραλιών του Σαρωνικού. Οι περισσότεροι Δήμοι και ο Δήμος Β.Β.Β. αντέδρασαν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη και το ΣτΕ για να σώσουν τις παραλίες. [1] [2]

Τον Ιούλιο του 2014 υπό την αιγίδα του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας συντάχτηκε Ψήφισμα για την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τον Αιγιαλό που υπόγραψαν 202 φορείς και οργανώσεις και πολλοί πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συστάθηκε το πανελλήνιο δίκτυο «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»http://aktesora0.wordpress.com) το οποίο με σειρά δυναμικών δράσεων και εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα και με σύνθημα τη σωτηρία των αιγιαλών από την ασύδοτη ανοικοδόμηση και την προάσπιση του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης όλων σε παραλίες και ακτές, ενημέρωσε και κινητοποίησε τους πολίτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό . [3] [4]

Τον Απρίλιο του 2019 σε  νομοθετική πρόταση για τροποποίηση του νόμου 2971/2001 για τον αιγιαλό και την παραλία, ‘’τσόντα’’ σε πολυνομοσχέδιο με άλλα θέματα, επιχείρησε να αφαιρέσει όποιες προστασίες παρείχε ο νόμος για τις παραλίες, αλλά η κατακραυγή των πολιτών τους σταμάτησε. [5]

Και τις τρεις φορές οι πολίτες και το περιβαλλοντικό κίνημα διέσωσαν τις παραλίες και η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπέστη σημαντική ήττα στις καταστροφικές και αντιαναπτυξιακές της πολιτικές. Το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι το φυσικό περιβάλλον και ο πολιτισμός της, τα οποία η Ν.Δ. θεωρεί αναλώσιμο είδος και γι’ αυτό επιχειρεί να τα εκχωρήσει σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

 Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ήταν ενεργά παρούσα σε όλες αυτές τις δράσεις και τους μαζικούς αγώνες για το παράκτιο μέτωπο και τις παραλίες και μαζί με πολλούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής δικαιώθηκε, όπως και σε κάθε περιβαλλοντική δράση και προάσπιση Δημόσιων αγαθών . 

Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε σύντομη δημόσια διαβούλευση νέο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και τις  παραλίες. Και πάλι σύσσωμη η περιβαλλοντική κοινότητα, οργανώσεις και  πολίτες, εκφράζουν τεκμηριωμένα την καθολική τους αντίθεση και καταλήγουν στο ότι δεν επιδέχεται διόρθωση αλλά ΜΟΝΟ ΑΠΟΣΥΡΣΗ, διαπιστώνοντας ότι αντιμετωπίζει τον ‘’Αιγιαλό ως οικόπεδο για επενδυτές και φέρνει το τέλος στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών’’ [6].

 

Όμως και σε επίπεδο Δήμου Β.Β.Β. από την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εργασίες της κατεδάφισης και μετά της ανέγερσης του  5άστερου κάμπινγκ στο χώρο του πρώην κάμπινγκ Βούλας. Η απώλεια του ομορφότερου παράκτιου χώρου της Βούλας για 35 χρόνια είναι εξαιρετικά αρνητική για τους πολίτες όλης της Αττικής αλλά και τους Δημότες που χάνουν μία πολύτιμη και αναντικατάστατη όαση πρασίνου και παραλίας που τα τελευταία χρόνια, από το 2012 έως και πρόσφατα, ήταν ο αγαπημένος και τακτικός προορισμός  για πάνω από 150.000 πολίτες το χρόνο.

 Θυμίζω ότι στις 10 Ιουνίου 2012 άνοιξε ο κλειστός χώρος του πρώην κάμπινγκ Βούλας μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο χώρος αυτός που είχε παραμείνει περιφραγμένος και κλειστός για το κοινό για πάνω από 20 χρόνια, καθιστώντας τον ΑΒΑΤΟ, εκτός από  μικρά χρονικά διαστήματα (Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 και προεκλογική φιέστα το 2010) ήταν το αίσχος και η ντροπή της τοπικής μας κοινωνίας και απεικόνιζε την διαχρονική ολιγωρία και αδράνεια των Δημοτικών αρχών και των κυβερνώντων. Την ίδια μέρα, αμέσως μετά το άνοιγμα, ανακοινώθηκε ξεδιάντροπα ότι η Δημοτική αρχή δεν είχε καμία πρόθεση για την φροντίδα και την προστασία του χώρου και θα περίμενε να υποβαθμιστεί περαιτέρω και να ξανακλείσει.

Οι πολίτες που εκείνη την Κυριακή ήταν παρόντες αντέδρασαν στην κυνική αυτή ομολογία για την τύχη του πολύτιμου χώρου του πρώην κάμπινγκ Βούλας και αμέσως αποφάσισαν να επωμιστούν το βάρος του καθαρισμού και της ανάδειξης του χώρου για να αποκτήσει την προσβασιμότητα που του άρμοζε και να μπορούν να τον χαίρονται μαζί με την παραλία όλοι οι πολίτες. Οι δυσκολίες πολλές, στον χώρο είχαν ήδη βρει προσωρινή στέγη 13 – 16  άνθρωποι, στο προαύλιο πριν την παραλία υπήρχε επί χρόνια συστηματικό εμπόριο και χρήση ναρκωτικών. Από την πρώτη βραδιά οι εθελοντές πολίτες που αυτόβουλα ανέλαβαν την προάσπιση του χώρου έδωσαν κυριολεκτικά μάχη για την αποπομπή των εμπόρων ναρκωτικών, οι οποίοι μετά από δύο εβδομάδες σκληρών αντιπαραθέσεων και αφού η παραλία ολοένα και περισσότερο γέμιζε από πολίτες αναγκάστηκαν να φύγουν.

 Η παραλία φροντίστηκε σε μεγάλο βαθμό με καθημερινό τακτικό καθαρισμό της παραλίας και του κοινόχρηστου χώρου όλο το χρόνο και τα καλοκαίρια με πολλαπλές βάρδιες την ημέρα.

Η αγωνία των εθελοντών ήταν σε ένα τόσο μεγάλο χώρο που θεωρείται καλοκαιρινός προορισμός πως θα καταφέρουν να τον επισκέπτονται πολίτες όλο το χρόνο και όλες τις ώρες για να  αποτρέψουν  την ύπαρξη εγκληματικών ενεργειών. Με δημόσιες τακτικές ανοικτές συνελεύσεις  προτάθηκαν και υλοποιήθηκαν από πολίτες (χωρίς χρήματα) εκατοντάδες δράσεις πολιτισμού – αθλητισμού – περιβάλλοντος- δεξιοτήτων . Όλες οι δράσεις ανακοινώνονταν δημόσια πριν την υλοποίηση τους και σε αυτές προσέρχονταν πάρα πολλοί πολίτες με αποτέλεσμα ο χώρος να έχει την επισκεψιμότητα που διασφάλισε την ασφάλειά του αλλά και των πολιτών.

Αυτή η εντυπωσιακή αλλαγή που είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ποιότητας του χώρου ως παραλίας αλλά και ως  χώρου πολιτισμού και δράσεων, άρχισε να γίνεται γνωστή και πολλοί δημοσιογράφοι Έλληνες και ξένοι ήρθαν για να καταγράψουν το εγχείρημα των πολιτών.

Οι δημοσιεύσεις πολλές και επαινετικές όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και η τηλεόραση του ΣΚΑΙ την περιγράφει ως «εξαιρετική παραλία που την φροντίζουν εθελοντές πολίτες», μόνο ορισμένα τοπικά μέσα ή αγνοούσαν ή συκοφαντούσαν σκόπιμα το εγχείρημα αυτό των πολιτών για να εξυπηρετήσουν τους ‘’εντολείς’’ τους που δεν ήθελαν να διαδοθεί η είδηση.

Αυτά καταγράφονται πλέον σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο και κανείς δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει. Όλες οι δράσεις και οι καταγραφές αυτές βρίσκονται στον ιστοχώρο των εθελοντών του πρώην κάμπινγκ Βούλας http://voulacamp.blogspot.com/.

Όμως ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας ότι ο χώρος και η παραλία του πρώην κάμπινγκ Βούλας είναι ασφαλής όλο το χρόνο και όλες τις ώρες είναι οι χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας που το επισκέπτονται και το χαίρονται καθημερινά και μένουν εκεί πολλές ώρες και με τα παιδιά τους, μέχρι το ξημέρωμα πολλές φορές, χωρίς την παραμικρή αίσθηση φόβου και βιώνουν την γαλήνη που προσφέρει η επαφή με την φύση.

Από τώρα και στο εξής εκεί θα γίνει κλειστό ΓΚΕΤΟ πλουσίων κατασκηνωτών μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής να αγνοήσει ακόμη και τις δεσμεύσεις της και να εκχωρήσει με μακρόχρονες συμβάσεις  σχεδόν όλες τις παραλίες του Δήμου και των παράκτιων περιοχών.

Η συγκεκριμένη σύμβαση για το κάμπινγκ, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει δημόσια έχει σημαντικά θέματα που δεν εξετάστηκαν, αλλά και η αδειοδότηση και πιστοποίηση της εγκατάστασης έχει πολλά κωλύματα.

Η ισχύουσα νομοθεσία που ανανεώνεται τακτικά δίνει στα κάμπινγκ την ετήσια ή τριετή παραχώρηση όλης της παραλίας που βρίσκεται μπροστά από τη εγκατάσταση και ορίζεται από τις  καθέτους των ορίων της εγκατάστασης, χωρίς τους περιορισμούς που συνήθως τίθενται.

Συνεπάγεται ότι η παραλία σύμφωνα με το νόμο που υπερισχύει της σύμβασης δίνει το δικαίωμα στο κάμπινγκ για αποκλειστική χρήση της έμπροσθέν του παραλίας.

Οι επενδυτές που μίσθωσαν το κάμπινγκ Βούλας είναι του ιδίου ομίλου που έχει πάρει την εκμετάλλευση των ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ και είναι εμφανές ότι η πανέμορφη χερσόνησος του ΠΙΚΠΑ (ΚΑΑΠ ΒΟΥΛΑΣ) αποτελώ τον πολυπόθητο συνδετικό κρίκο για να ενοποιηθούν οι δυο επενδύσεις.

Αυτό με την παρούσα κυβέρνηση είναι δυνατό να συμβεί, γιατί από το 2008 είχε στοχοποιήσει τη χερσόνησο του ΠΙΚΠΑ και είχε συντάξει [7] [8]

Συστηματικά οι παραλίες του Δήμου Β.Β.Β. εκχωρούνται μαζί με ζωτικό κοινόχρηστο χώρο σε επιχειρηματίες έναντι στην ουσία χαμηλού τιμήματος, δεδομένου ότι η απώλεια είναι ανεκτίμητη.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. σε κάθε εκχώρηση παραλίας, αντιτίθεται γιατί περιορίζει το καθολικό δικαίωμα στην πρόσβαση των πολιτών και οι πρακτικές των επιχειρηματιών τις υποβαθμίζουν.  [9]

Αγωνιζόμαστε για την προστασία του αιγιαλού, της παραλίας, μαζί με την χερσαία ζώνη ως ενιαίο οικοσύστημα ιδιαίτερα ευαίσθητο, το οποίο οι εντατικές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις υποβαθμίζουν και τελικά νεκρώνουν.

Η διασφάλιση της κοινοχρηστίας και της περιβαλλοντικής προστασίας των παράκτιων ζωνών είναι ακόμη ζητούμενο. 

Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να ελευθερωθούν όλες οι δέσμιες παραλίες και να αποδοθούν σε Δημόσια κοινή χρήση.

ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.

Θάνος Ματόπουλος

αθεράπευτα αυτόβουλος εθελοντής

------------------------------

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

 [1] ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.: ΣτΕ 6/2/2015 ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ της ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ της ΑΤΤΙΚΗΣ (rikipvvv.blogspot.com)

[2] ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ρι.Κι.Π. Β.Β.Β. 22/12/2014 - ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ για ΤΗΝ Παρακτιο Αττικό μέτωπο (rikipvvv.blogspot.com)

[3] ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.: " ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ " (rikipvvv.blogspot.com)

[4] ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ για τις ΑΚΤΕΣ μας ! - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ για την Υδρούσα ! - - Δ.Τ. 18/7/2014 (rikipvvv.blogspot.com)

[5] ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.: ΑΙΓΙΑΛΟΣ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ. (rikipvvv.blogspot.com)

[6] https://ecopress.gr/aigialos-ginetai-oikopedo-gia-ependytes-telos-stin-eleftheri-prosvasi-ton-politon/

[7] https://drive.google.com/ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ 2008 - ΠΙΚΠΑ-ΚΑΑΠ-ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ....

[8] ΠΙΚΠΑ - ΑΣΚΛΗΠΕΙΟ 2012 - ΔΙΑΛΥΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

[9] ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.: ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ (rikipvvv.blogspot.com)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου