Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

ΠΡΑΚΤΙΚΑ 21ης ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. - 09/07/2023 - Συνοπτική μορφή



                                                                            ΒΟΥΛΑ    12 / 07 / 2023

                                                                      Αριθμός Πρωτοκόλλου: 046 /2023 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ 21ης ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ      της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Κυριακή 09/07/2023, Πνευματική Εστία Βούλας.

 (Συνοπτική μορφή)

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η συνέλευση αυτή είναι  σε συνέχεια της προηγούμενης 20ης/2023  Δημόσιας ανοιχτής γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου και αποτέλεσε την έναρξη των διαδικασιών επαφών και συζητήσεων μας, για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με ξεκάθαρο θεσμικό τρόπο και συγκεκριμένες αρχές και πλαίσιο. Με δεδομένο ότι οι βουλευτικές εκλογές που μεσολάβησαν ανέστειλαν μέρος των συζητήσεων, γιατί οι περισσότεροι έδειχναν απροθυμία να δεσμευτούν, εμείς συνεχίσαμε και συνεχίζουμε με στόχο την συμπόρευση όσων πρεσβεύουν,  πράττουν και διεκδικούν με κοινές αξίες για τη διάσωση του Δήμου, του φυσικού περιβάλλοντος και των Δημόσιων αγαθών.                

Η ΕΠΟΜΕΝΗ  ΑΝΟΙΧΤΗ  ΓΕΝΙΚΗ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕ  για  τις  23/7/2023

Πρακτικά 21ης δημόσιας ανοιχτής γενικής  συνέλευσης    της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

 (Συνοπτική μορφή)

Στη συνέλευση πήραν μέρος 35 μέλη και φίλοι της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  καθώς και δημότες και μέλη συλλόγων, συλλογικοτήτων και τοπικών κομματικών οργανώσεων και μέλη  συλλογικοτήτων από άλλους παράκτιους Δήμους.

Τη διαδικασία συντόνισε η Μαίρη Ηλιάδη, πρακτικά κράτησε η Γεωργία Κιρκιλέση.

Πριν ξεκινήσει η συνέλευση  η Μαίρη Ηλιάδη ενημέρωσε για μία αλλαγή στη σειρά των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης η οποία αποφασίστηκε στη τελευταία συνάντηση του συντονιστικού της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.: να προηγηθεί η συζήτηση για την κάθοδο της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  στις ερχόμενες εκλογές, μετά από μια σύντομη ενημέρωση για τα πεπραγμένα της τελευταίας αυτοδιοικητικής περιόδου από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους Θάνο Ματόπουλο και Ανθή Βέλλη.

Δεν υπήρξε αντίρρηση από τους παρόντες.

Θάνος Ματόπουλος: Αν μας φάνηκε δύσκολη η παρούσα αυτοδιοικητική περίοδος, να ξέρουμε ότι η επόμενη θα είναι σημαντικά χειρότερη, είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις της νέας υπουργού Εσωτερικών κ. Κεραμέως. Ήδη με τους νόμους  Θεοδωρικάκου - Βορίδη έχουν δοθεί, παράνομα και αντισυνταγματικά, υπερεξουσίες στους δημάρχους με το να λαμβάνονται οι σημαντικές αποφάσεις όχι από το δημοτικό συμβούλιο αλλά από επιτροπές που ελέγχουν αυτοί, όπως η οικονομική επιτροπή. Επίσης είναι και ο χαρακτήρας των νέων Αναπτυξιακών Οργανισμών Α.Ε., ο δήμαρχός είναι από τους πρώτους που τους υλοποίησαν (αρχικά ο «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» και τώρα ο  «ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ», σε συνεργασία με το Δήμο Βριλησσίων). Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία ενός παράλληλου δήμου από τον οποίο θα υλοποιούνται έργα και προμήθειες (υλικών και υπηρεσιών)  χωρίς την απαιτούμενη διαύγεια, από διοικητικό συμβούλιο τεχνοκρατών που δεν λογοδοτούν στο Δημοτικό Συμβούλιο .

Ο δήμαρχός φαίνεται ανίκητος στο δημόσιο χώρο και τις συνεδριάσεις γιατί ελέγχει τις διαδικασίες, δεν είναι όμως όταν βρεθείς μαζί του σε κλειστό χώρο σε συζήτηση με επιχειρήματα και τεκμηρίωση.  Τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφάρμοσε ο δήμαρχος την προηγούμενη τετραετία μπορεί να μην είναι όλα  αναστρέψιμα, υπάρχουν όμως τα θέματα που είναι ανοιχτά και θα εξελιχθούν στην επόμενη τετραετία.

Μην ξεχνάμε, τα θέματα που απασχολούν τη δημοσιότητα δεν προκύπτουν εκείνη τη στιγμή που ο πολίτης ενημερώνεται, αλλά υφίστανται πολύ πριν. Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  ασχολείται με όλα τα θέματα, ειδικά για τα θέματα του Αστέρα και της Μαρίνας Βουλιαγμένης με την έναρξη των διαδικασιών ολικής υποβάθμισης της χερσονήσου δηλαδή  από το 2013-14! Για την «εκκλησιαστική» περιουσία έχουμε ασχοληθεί από το 2014 και μάλιστα σε συζήτηση ο θανών αρχιεπίσκοπος με ονόμασε αφορισμένο γιατί του εναντιώθηκα! Όλα δείχνουν ότι έχουν ήδη συμφωνήσει, θα τα πούμε με λεπτομέρειες και τεκμήρια τον Σεπτέμβριο.

Για το Χέρωμα  στη Βάρη καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση σε διεπιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος (2017-2019)  για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μετά τη έγκρισή της από το ΣτΕ θα γίνει Προεδρικό διάταγμα για την προστασία του Υμηττού. Με την προηγούμενη κυβέρνηση, πριν την Ν.Δ.,  είχαμε φτάσει πολύ κοντά στη λύση, κάνοντας μια πρόταση συμβατή με όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως με την αλλαγή της κυβέρνησης  ο νέος υπουργός Χατζηδάκης κατέθεσε μία πρόταση που δεν ήταν δυνατό να γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την όποια υποστήριξε και ο δήμαρχος. Παρ’ όλα αυτά η πλειονότητα των κατοίκων στηρίζει το δήμαρχο, γιατί ο πρόεδρος του συλλόγου, που ενημερωνόταν από το 2015 έως σήμερα τακτικά, ΔΕΝ ενημέρωσε πότε σε βάθος τα μέλη του συλλόγου και τους κατοίκους του Χερώματος!

Στις παραλίες που δίνονται σε ιδιωτική εκμετάλλευση εμπλέκονται ο Δήμος, η ΕΤ.Α.Δ.,  η εκκλησία, η Μ.Ε.Ε.Κ.Β. αλλά και το Υπερταμείο !

Στην Υδρούσα και στις Φλέβες, τα μεγάλα νησιά στα όρια του Δήμου, σχεδιάζονται παρεμβάσεις που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον ( χερσαίο και θαλάσσιο) και τελικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Μόνο το 20% των αρχαιολογικών χώρων του δήμου προστατεύονται πλήρως θεσμικά. Έχουμε κάνει πλήρη αναλυτική καταγραφή. Με τη δυναμική παρέμβασή μας και την απόρριψη του πρώτου σχεδίου ΕΣΧΑΔΑ  του 2013 από το ΣτΕ, υποχρεώνονται οι επενδυτές να έχουν ξεχωριστή είσοδο για το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα, τον Σεπτέμβριο μπορούμε να κάνουμε μία δράση εκεί και να διεκδικήσουμε την αποδέσμευσή του από την επένδυση τους.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. και ο δήμαρχος δεν έκαναν καμία ουσιαστική παρέμβαση για την υπερδόμηση που προκύπτει με τον νέο νόμο για την οικοδόμηση, κάτι που έγινε σε άλλες περιοχές. Κάποιοι αυτοδιοιηκητικοί το βλέπουν θετικά γιατί στρεβλά, σκέφτονται ότι θα εισπράξουν περισσότερα δημοτικά τέλη και μεγαλύτερες επιχορηγήσεις λόγω αύξησης των κατοίκων, αλλά και ψήφους. Δεν λαμβάνουν υπόψιν τους ότι οι υπάρχουσες υποδομές (δρόμοι, σχολεία, αθλητικοί χώροι, κοινόχρηστοι χώροι) δεν επαρκούν για παραπάνω κατοικίες και κατοίκους και αυτό επιδεινώνει την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων, παλαιών και νέων.

Για το ενιαίο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο (Τ.Π.Σ.) μόνο η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  κατέθεσε προτάσεις, απαρτιζόμενη από τρεις μελέτες και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Για τη διαχείριση απορριμμάτων ο δήμαρχος εφάρμοσε τη δική μας πρόταση, το δικό του σχέδιο περιελάμβανε πανάκριβο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων. Αυτό το σχέδιο δεν το έχει ξεχάσει, περιμένει τις αποφάσεις του Πατούλη ή του επόμενου περιφερειάρχη για να δει αν μπορεί να το εφαρμόσει. Να υπενθυμίσω ότι για να είναι βιώσιμο ένα τέτοιο εργοστάσιο απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων από αυτές που παράγονται στο δήμο μας, άρα θα δεχόμαστε απορρίμματα και από όμορους δήμους!

Αγωνιζόμαστε συνεχώς για τη διάσωση και βελτίωση των κοινωνικών δομών και των δομών υγείας: Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας , Κ.Υ. Βάρης, Κ.Α.Α.Π. Βούλας (ΠΙΚΠΑ), Παιδικά Χωριά SOS. Το Ορφανοτροφείο της εκκλησίας στη Βουλιαγμένη το έκλεισε η ασύδοτη ιεραρχία της εκκλησίας, για να παραχωρηθεί σε επενδυτές, παρόλο που εντέχνως καθησύχαζαν την κοινωνία για την διάσωσή του . Το επόμενο που κινδυνεύει είναι το Κ.Α.Α.Π. Βούλας (ΠΙΚΠΑ) για το οποίο έχει ήδη δημοσιοποιηθεί η μελέτη της ιδιωτικοποίησης των εγκαταστάσεων του, πριν από μερικές ημέρες έγινε εκεί εκδήλωση για την ανάδειξή του!  

 Η έκταση των Παιδικών Χωριών SOS χαρακτηρίστηκε δασική και αυτό τους απαγορεύει να κάνουν απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Για τους δημότες με χαμηλό εισόδημα και τους άστεγους πιέζουμε συνεχώς το δήμαρχο και  τις κοινωνικές υπηρεσίες. Διαρκώς παρεμβαίνουμε για τις δημοτικές δομές κοινωνικής στέγασης και επιτέλους έχει δρομολογηθεί η ίδρυση και κατασκευή και γηροκομείου. Η εφαρμογή των νέων ‘’αντικειμενικών αξίων’’ στα ακίνητα στέρησε τα κοινωνικά επιδόματα από εκατοντάδες πολίτες που τα έχουν ανάγκη.

Αυτά είναι τα βασικά θέματα που θα αναδείξουμε λεπτομερώς το Σεπτέμβριο. Πρέπει να δημιουργηθούν κοινωνικές αντιστάσεις, να συστρατευτούν με  τη ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.   γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει άλλη αντιπολίτευση.

 

Ανθή Βέλλη: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν κάτω από δυσμενέστερους πολιτικούς όρους, με το όριο του 3%, με τη χαμηλότερη ποσόστωση για τις γυναίκες. Βλέπουμε να ενώνεται η δεξιά με την ακροδεξιά και με τους χορηγούς τους. Για τις προοδευτικές παρατάξεις ένας δρόμος υπάρχει, να γίνουμε ανάχωμα. Απευθυνόμαστε στους πολίτες και στις συλλογικότητες της περιοχής.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  έχει δώσει το σαφές στίγμα της μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και σε όλες τις συλλογικές δράσεις για τα δημόσια αγαθά και  σε παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα της κεντρικής διοίκησης, τα τελευταία δέκα χρόνια: έχουμε καταθέσει ψηφίσματα και προτάσεις για τις υποκλοπές, τον πόλεμο στην Ουκρανία, για το Ασκληπιείο και τους εργαζομένους του, για το Ελληνικό, για τους εργαζόμενους στο Δήμο, για το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, τον Υμηττό, το φυσικό και αστικό περιβάλλον, τις κοινωνικές πρόνοιες και δομές, για όλους του κανονισμούς του Δήμου, τα περισσότερα από τα οποία υπερψηφιστήκαν. Συμμετέχουμε σε δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλη την Αττική και την Ελλάδα αλλά και Ευρωπαϊκά.  (ΔΕΙΤΕ: Λίστα με τα σημαντικότερα εξ αυτών https://drive.google.com/file/d/132xXQ-hdTmnBBuEwL0RSsXfKzVg8n5pd/view?usp=drivesdk )

Ζητήσαμε και πετύχαμε να δημιουργηθεί μία λεπτομερής καταγραφή όλων των δεδομένων  για όλα τα δημοτικά και τα σχολικά κτήρια, να γίνουν στοχευμένες στατικές μελέτες και σχεδιασμός ολικής πυροπροστασίας. Ζητήσαμε την ολική ανακαίνιση των παλαιών σχολείων γιατί τα κτήρια και οι υποδομές τους είναι γερασμένα.

Προτείναμε και δημιουργήθηκε Επιτροπή Ισότητας Φύλου κάτι που ο δήμαρχος δεν θεωρούσε απαραίτητο.

Βλέπουμε να κυριαρχεί σταδιακά μία alt right ιδεολογική άποψη: ατομικότητα, λιγότερο κοινωνικό κράτος αλλά περισσότερο κράτος για τα κέρδη κάποιων, ξενοφοβία ρατσισμός, κακώς εννοούμενος πατριωτισμός, επιδείνωση της θέσης της γυναίκας. Ναι, υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα αλλά η λύση δεν είναι η μείωση των επιλογών για την αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών αλλά η βελτίωση των μισθών των νέων και η αύξηση των κοινωνικών παροχών όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, η ποιοτική δημόσια εκπαίδευση, η υγεία.

Στο δήμο μας δημιουργείται μια εικόνα όπου όλα πάνε καλά, η διγλωσσία πουλάει, οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι και ασχολούνται με «εύπεπτα» θέματα. Είναι αυτή η αλήθεια;

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.    θα συνεχίσει τη δράση της όπως ακριβώς έκανε τις δύο τετραετίες, έχοντας ως αρχή ότι η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα είναι ο άνθρωπος.

 

 

Δημήτρης Πάλακας: Είμαι φαρμακοποιός, εθελοντής του Μ.Κ.Ι.Ε.               

 Θα ήθελα να επιβεβαιώσω το γεγονός, όταν λάβαμε το τελεσίγραφο για να φύγουμε από το χώρο του πρώην αεροδρομίου, υπήρξε ψήφισμα στήριξης από τον δήμο Β.Β.Β., ενώ δεν είχαμε αντίστοιχη στήριξη από το δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης που μας φιλοξενούσε. Η πρόταση της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  ανάγκασε το δήμαρχο Β.Β.Β. να συμφωνήσει για να δείξει κοινωνικό πρόσωπο. Όταν γίνονται τεκμηριωμένες προτάσεις δεν γίνεται να αρνηθεί. Αυτό δείχνει και τη σημασία της παρουσίας της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  στο δημοτικό συμβούλιο.

 

Πάνος Αναγνωστόπουλος: Για τη Μαρίνα της Βουλιαγμένης είναι άγνωστες οι πεποιθήσεις των κατοίκων. Στην αρχή γοητεύονται, δεν βλέπουν τη μόλυνση. Θα ήθελα να ρωτήσω, έχετε κάποιο πλάνο ενημέρωσης για την οικολογική επίπτωση και τον αντίκτυπο στην περιουσία τους; Αν υπάρξει μόλυνση η αξία των σπιτιών τους θα καταποντιστεί. Ίσως δεν τους ενδιαφέρουν οι οικονομικές επιπτώσεις στο δήμο αλλά ατομικά.

 

Θάνος Ματόπουλος: η μεγαλύτερη επιβάρυνση θα είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος. Είχαμε πάει από το 2013 για ενημέρωση στη Βουλιαγμένη, όταν δίναμε τη μάχη να μην περάσει το σχέδιο για 100 κατοικίες και τα αρχικά σχέδια για πενταπλάσια από την τότε υπάρχουσα μαρίνα, και δυστυχώς κανείς δεν ανταποκρίθηκε, τώρα έγινε 50%μεγαλύτερη. Μάχη δώσαμε για να μη γίνουν οι κατοικίες στον Αστέρα και τελικά από 100 που ήταν αρχικά περιοριστήκαν σε 13. Ενημερώσαμε και τους όμορους δήμους για τα βυθοκορήματα, τους προτείναμε να φέρουν το ΕΛΚΕΘΕ να κάνει καθολικό έλεγχο και μελέτη. Στον Πειραιά το ΕΛΚΕΘΕ σταμάτησε τα έργα της COSCO γιατί έκανε δική του μελέτη. Στην περίπτωση της μαρίνας τους ζήτησαν να μετρήσουν συγκεκριμένες παραμέτρους, γι’ αυτό βγάζουν αυτά τα αποτελέσματα. Πρέπει να τους ζητηθεί να κάνουν δική τους έρευνα σε όλα τα επίπεδα. Κάποιοι παλαιοί κάτοικοι και κάποιοι εφοπλιστές είναι κατά, αλλά ασχολήθηκαν με το θέμα το 2019, θα ήταν αλλιώς αν είχαν δράσει το 2013 που τους ειδοποιήσαμε.

 

Ιωάννης Συγγρός: Τη δεκαετία του ’70 οι τιμές των ακινήτων στο Παλαιό Φάληρο και στη Βουλιαγμένη ήταν περίπου ίδιες, τώρα στη Βουλιαγμένη είναι τριπλάσιες. Θα ξαναγίνουμε Φάληρο με όλα αυτά που συμβαίνουν. Οι κάτοικοι είναι βραχυπρόθεσμα ωφελούμενοι, μακροπρόθεσμα όχι.

 

Ζολοταριώφ Νίκος: Είμαι γενικός γραμματέας του Δήμου Μαραθώνα και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής. Στηρίζω ένθερμα τη ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. .  Συγχαρητήρια για τις μέχρι τώρα προσπάθειές σας και καλή επιτυχία στις προσεχείς εκλογές. Ασχολούμαι με τους αναπτυξιακούς οργανισμούς. Στην προγραμματική σύμβαση περιγράφονται τα έργα που θα υλοποιηθούν, είναι ένας τρόπος να ανταπεξέλθουν οι δήμοι σε κάποια έργα αντί να προσλάβουν προσωπικό, που δυστυχώς δε τους επιτρέπεται.

 

Θάνος Ματόπουλος: Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και εμείς στηρίζουμε εδώ και χρόνια το δίκαιο αίτημα των κατοίκων του Δήμου σας για τη μη χωροθέτηση ΧΥΤΥ  στο σημείο που έχουν καθορίσει. Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. μετέχει σε συναντήσεις με φυσική παρουσία εντός Αττικής, σε δράσεις των τοπικών κοινωνιών και διαδικτυακά με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για τους αναπτυξιακούς οργανισμούς δεν είμαστε σύμφωνοι με τα χαρακτηριστικά και στους στόχους που έχουν σήμερα.

Η λύση είναι η επαρκής στελέχωση των δήμων και η εξασφάλιση ικανών πόρων κυρίως από τους παράνομα παρακρατηθέντες τα τελευταία 13 χρόνια.

 

Αντρέας Σιμωνετάτος: Τι χρειάζεται η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. για να κατέβει στις εκλογές;  Έμψυχο δυναμικό και χρήματα. Σε ποιες άλλες δυνάμεις απευθυνόμαστε για να πετύχουμε διευρυμένη παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο;

 

Θάνος Ματόπουλος: Ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων είναι περίπου 65, καθένας καταθέτει ένα παράβολο. Δεν έχουμε χορηγούς, καλύπτουμε μόνοι μας τα έξοδά μας. Μέχρι τις 30/8 πρέπει να γίνει η ηλεκτρονική κατάθεση του ψηφοδελτίου. Είναι εύκολη η επιλογή των πολιτών, στο δήμο υπάρχουν δύο πλευρές, το παλαιό πολιτικό προσωπικό που έφερε το δήμο στα αδιέξοδα που βιώνουμε, και εμείς, γι’ αυτό δημιούργησαν τη ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  οι πολίτες το 2013. Δεν μπορούμε να ζητάμε λύσεις από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα, αυτοί είναι ουσιαστικά το πρόβλημα. Είναι επίπονη δουλειά η διεύρυνση, δεν είμαστε κλειστή παράταξη, μιλάμε με όλους. Οι προτάσεις μας δεν έρχονται σε αντίθεση με καμία άλλη κοινωνική ομάδα. Προσπαθούμε να αναδείξουμε τη διασύνδεση που υπάρχει μεταξύ των επιλογών μας ως πολίτες και ως τοπική κοινωνία και των αποτελεσμάτων που έχουν σε άλλους. Για παράδειγμα, τα υπολείμματα των απορριμμάτων μας καίγονται στις τσιμεντοβιομηχανίες του Βόλου και της Θεσσαλονίκης μολύνοντας την ατμόσφαιρα πολλά χιλιόμετρα μακριά μας ή θάβονται στη Φυλή και αυτό πρέπει να σταματήσει.

 

Αργυρόπουλος Αργύρης: Είμαι μέλος του DIEM25. Υπάρχει πανσπερμία δεξιάς και κεντροδεξιάς στο δήμο μας. Η ΡΙ.ΚΙ.Π. πρέπει να προσεγγίσει άλλες παρατάξεις για κοινή κάθοδο για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη δυναμική. Αυτό που συμβαίνει τώρα στο δήμο μας και γενικότερα δεν είναι ανάπτυξη αλλά μεγέθυνση  και θα πρέπει να σταματήσει.                                                                           

Να συναντηθούν όσοι έχουν κοινή διαδρομή. Να παραμεριστούν οι κομματικές ταυτότητες, να γίνει ειλικρινής επικοινωνία στην περιοχή γύρω από ένα τραπέζι, εξαρτάται από τις κεφαλές.

 

Θάνος Ματόπουλος: Ξέρω τους υφιστάμενους πολιτικούς σχηματισμούς στο δήμο την τελευταία δεκαετία. Όλοι είναι ένα εκτός από το ΚΚΕ, απλά εξυπηρετούν διαφορετικά συμφέροντα και στόχους που δεν  συμφωνούμε.

 

Αργυρόπουλος Αργύρης: Να γίνει δημοψήφισμα στο δήμο για την εκκλησιαστική περιουσία. Αυτή δίνει τη δυναμική της μεγέθυνσης.

 

Θάνος Ματόπουλος: Σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία οι μέχρι σήμερα διασυνδέσεις με την κυβέρνηση και τις τοπικές δυνάμεις μας έφεραν έως εδώ. Άσχετα με τα λεγόμενα πολλοί στηρίζουν την εκκλησία στις επιλογές της και μάλιστα κάποιοι δεν το κρύβουν καθόλου.  Η λύση είναι η συστράτευση μόνο όσων αντιτίθενται λόγω και έργω στις επιλογές και πρακτικές της ιεραρχίας της εκκλησίας.

 

Σταμάτης Κοιλάκος: Το θέμα των συμμαχιών είναι ανάλογα με τη στάση που έχουμε απέναντι στα πράγματα. Να καταγράψουμε τα πράγματα που μας διαχωρίζουν από τον Κωνσταντέλο. Κατ’ αρχήν η ιδεολογία και ο χαρακτήρας. Όλα είναι επιχειρήσεις, και για τις παραλίες, εμφανίζεται σαν ρουσφέτι η δωρεάν χρήση από τους δημότες. Προωθείται η ιδιωτικοποίηση των πάντων, δεν προφυλάσσεται αυτό που είναι δικαίωμά μας. Τα δημόσια αγαθά είναι ένα ακόμα θέμα που μας ξεχωρίζει, η διατήρησή τους για τους πολίτες και όχι η παραχώρησή τους στα συμφέροντα.

 

Παναγιώτης Κόνσουλας: Είμαι δημότης, κάτοικος Βουλιαγμένης. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, αμέσως κατάλαβα πως εδώ βρίσκονται άνθρωποι με ίδιες απόψεις και στόχους. Ναι, η Βουλιαγμένη θα γίνει Φάληρο σε 5-10 χρόνια, η μαρίνα θα γίνει σαν τη μαρίνα Ζέας. Υπάρχουν κοινές αγωνίες και κοινές απόψεις, δεν μπορώ να σταθώ σε κόμματα και πρόσωπα. Προέχει να δούμε ποια είναι η πολιτική της δημοτικής αρχής: η στόχευσή της είναι η λάθος τύπου ανάπτυξη που δεν ωφελεί τον δημότη, αδιαφορεί για αυτόν. Υπάρχει άναρχη κατάσταση. Οι κάτοικοι πληρώνουμε πολύ υψηλό ΕΝΦΙΑ και πρέπει να πληρώνουμε για να μπούμε στην πλαζ της Βουλιαγμένης! Να ενωθούν δυνάμεις από απλούς πολίτες.

 

Ιωάννης Συγγρός: Ψάχνουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Οι προτάσεις που ακούστηκαν από τους διοργανωτές είναι ορθές.

 

Θάνος Ματόπουλος: Ούτε ο δήμος ούτε το κράτος ούτε οι πολίτες ελέγχουν τις παραλίες, αλλά η ΕΤ.Α.Δ.  που εκπροσωπεί το υπερταμείο!

Η εμπορευματοποίηση των παραλιών γίνεται για να κερδίζουν κάποιοι επιχειρηματίες αλλά τα έσοδα μειώνονται κάθε χρόνο, γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει τα κόστη . Συχνά οι επιχειρηματίες φεύγοντας αφήνουν τεράστια χρέη στο δημόσιο το οποίο τα μετακυλίει στην επομένη σύμβαση μίσθωσης που στη συνέχεια αυξάνει τις τιμές και ο πολίτης, όπως πάντα, πληρώνει τα σπασμένα. 

 

Δημήτρης Κυπριώτης: Φίλες και Φίλοι, παρευρίσκομαι στη  σημερινή σας σύσκεψη ανταποκρινόμενος στο ανοικτό κάλεσμά σας με την ιδιότητα  του ενεργού πολίτη. Χαιρετίζω το σοβαρό έργο που έχει κάνει η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι που είναι μια αντικειμενική διαπίστωση για κάθε δημότη που παρακολουθεί τα δημοτικά συμβούλια. Είναι όμως  γεγονός ότι  αυτό το έργο που παράγεται στο δημοτικό συμβούλιο,  δεν βρίσκει την ανταπόκριση που θα έπρεπε στους δημότες και αυτό είναι ένα θέμα που πιστεύω ότι και εσείς έχετε διαπιστώσει. Δεν είναι μόνο η αδιαφορία των πολιτών, που είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να την παραδεχθούμε, είναι και η άλλη πλευρά της μη ενεργοποίησης τους και αυτό θα πρέπει να το δείτε πιο εστιασμένα.

Σημείωσα με ιδιαίτερη προσοχή την επισήμανση της κ. Βέλη που αναφέρθηκε στις έννοιες της κοινότητας, του κοινοτισμού, στην αλληλεγγύη αλλά και στη σημασία του ανθρώπου, που  θα έπρεπε να διέπουν τις συλλογικότητες, τους Θεσμούς και το σύνολο της  Ανθρωπότητας, αν επιζητείται  η πρόοδος και η ευημερία.

Είναι γνωστό ότι στις πρόσφατες εθνικές εκλογές,  μόλις το 20% των ψηφισάντων έδωσε μια μεγάλη πλειοψηφία, 40+ %στην κυβέρνηση της ΝΔ και για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση  έχουμε μια  διασπασμένη αντιπολίτευση. Η απλή αναλογική δεν καλλιεργήθηκε όπως έπρεπε στις πολιτικές δυνάμεις και αυτό που φάνηκε τελικά ήταν η διαπίστωση  ότι οι επικεφαλής  είναι αγκυλωμένοι στις καρέκλες τους και στη μικρή τους εξουσία.  Εδώ στο Δήμο μας η ΝΔ πήρε ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφισάντων  65-70% και το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν  η κοινωνία των 3Β είναι  τόσο συντηρητική; Πιστεύω πως όχι.

Με βάση τα παραπάνω εκλογικά αποτελέσματα αλλά και αυτά των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, πολλοί ίσως βγάζουν και ανάλογα συμπεράσματα για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.  Όμως από την άλλη πλευρά πολλοί ακούμε αρνητικές κριτικές  για τον σημερινό δήμαρχο, γεγονός που φανερώνει ότι πολλοί «ψάχνουν» για το διαφορετικό, την εναλλακτική λύση, την οποία όμως δεν την βλέπουν να διαμορφώνεται με όρους πρωταγωνιστικούς και για αυτό το λόγο, ακολουθεί την πεπατημένη της κομματικής ψήφου, άσχετα αν η νυν δημοτική αρχή θέλει να εμφανίζεται σαν ανεξάρτητη. 

Με αυτά τα δεδομένα  και παρά το γεγονός της πλεονεκτικής θέσης που βρίσκεται η παράταξη του Γρ. Κωνσταντέλλου, φρονώ ότι αυτό που πολλοί προσπαθούν να πείσουν για το «ανίκητο του  δήμαρχου» δεν είναι αληθές. Γίνεται αληθινό το σενάριο, γιατί δεν αντιμετωπίζεται με ενότητα δυνάμεων και σοβαρή ενεργοποίηση του κόσμου.  Αλλά πώς θα μπορούσε να  γίνει αυτό αν περιοριζόμαστε μόνο στις δικές μας δυνάμεις; Δίνουμε αγώνες και κάνουμε δράσεις, έστω και λίγες και η ΡΙ.ΚΙ. Π είναι αλήθεια ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, όμως φαίνεται ότι οι δυνάμεις που κινητοποιούνται δεν είναι επαρκείς, ενώ θα μπορούσαν με  συνένωση δυνάμεων και σε προγραμματική βάση, να πετύχουν  καλύτερα αποτελέσματα.

Όπως έχετε όλοι διαπιστώσει κάποιοι από την αντιπολίτευση δεν έχουν αξιοπρέπεια, αφού πριν λήξει η δημοτική περίοδος  έχουν περάσει ήδη στην άλλη πλευρά. Βέβαια  υπάρχουν και πρόσωπα που αποτελούν εξαίρεση στη δημοτική αρχή, δεν θα θέλαμε να τα ισοπεδώνουμε όλα και όλους. Υπάρχουν όμως συμφέροντα και αυτό φημολογείται από πολλούς.  Πώς λοιπόν μπορεί να αντιμετωπιστεί  αυτή η κατάσταση; Κοιτάμε την ποιότητα και όχι την ποσότητα;  ενώ θα μπορούσαν να συμβαδίσουν και τα δύο, με τη  συνένωση δυνάμεων. Πού τα χαλάμε; Όπως και στην κεντρική πολιτική σκηνή, στην «καρέκλα»! Λέμε και συμφωνούμε να πάμε όλοι μαζί, αλλά υπάρχουν και ερωτηματικά. Ποιος θα είναι μπροστά;  Υπάρχουν τα κατάλληλα εχέγγυα;  Στο σημείο αυτό  βάζω και τη δική μου πρόταση. Αν είστε ως ΡΙ.ΚΙ.Π διατεθειμένοι για αυτήν τη συνένωση δυνάμεων, τότε σας καλώ, να λάβετε μέρος σε μια προσπάθεια τις επόμενες 15 ημέρες. Να δείξουμε στη κοινωνία ότι σε έναν δύσκολο Δήμο ξεκινάει μια ενωτική προσπάθεια. Αν αυτό συμβεί και καταλήξει θετικά, τότε ο μύθος του αήττητου δήμαρχου δεν θα υπάρξει. Θα μπορούσε να οδηγηθεί από αυτήν τη συνένωση  στη « 2η Κυριακή» και τότε όλα είναι ανοικτά. Το θέλετε;

 

Ιωάννης Συγγρός: Μετά από 50 χρόνια ασχολίας με τα πολιτικά ξέρω ότι είμαι μειοψηφία. Ξέρω επίσης ότι όταν υπάρχουν στα ψηφοδέλτια «διάσημοι» π.χ.  ηθοποιοί, αυτοί ψηφίζονται από τον κόσμο. Δε με αφορούν τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές. Να κάνουμε ξεκίνημα με ανθρώπους ανώνυμους με τους οποίους συμφωνούμε. Σε έναν δήμο που είναι χαμένος από χέρι το να προσπαθήσουμε μαζί με πρόσωπα που διαφωνούμε δε με αφορά. Η συνέπεια και οι αρχές μετράνε.

 

Θάνος Ματόπουλος: Και αυτή η συνέλευση, όπως και η προηγούμενη,  αφορά το κατέβασμα στις εκλογές, και επιδιώκει τη συστράτευση όσων επιθυμούν να συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια σε ότι μας υποβαθμίζει και μας επιβάλλεται.         Έχει ανακοινωθεί έγκαιρα και δεν υπάρχει καμία αναφορά στον τοπικό τύπο. Υπάρχει μεθοδευμένη αποξένωση μας από τους πολίτες και στήριξη των δικών τους.

 

Δημήτρης Πάλακας: Έγινε συζήτηση, να πάρουμε αποφάσεις. Ο χρόνος είναι πυκνός. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

 

Θάνος Ματόπουλος: Και στις δύο προηγούμενες προεκλογικές περιόδους έγιναν προτάσεις συνεργασίας. Ήξεραν ότι ήμασταν ανοιχτοί, το εκμεταλλεύτηκαν για να μας καθυστερήσουν στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Πρώτα μια ομάδα κατοίκων, μετά ο Τζιώτης, με τον οποίο συζητούσαμε, είχαμε απορρίψει κάποιους από τους συνεργάτες του, περιμέναμε μία απάντηση η οποία καθυστερούσε. Όταν τελικά επικοινώνησε μαζί μας ο Τζίωτης για συμφωνία, διαπιστώσαμε ότι λίγο αργότερα ανακοινώθηκε σε συνέντευξη η στήριξή του στον Πασακυριάκο και η μη κάθοδος του στις εκλογές. Υπάρχει λοιπόν ένα όριο. Και σε αυτή την προεκλογική περίοδο εμείς πρώτοι ανοίξαμε τη συζήτηση. Στην προηγούμενη 20η δημόσια ανοικτή γενική συνέλευση στις 12 Μαρτίου καλέσαμε όλες τις παρατάξεις, όλες τις συλλογικότητες, όλους τους πολιτικούς φορείς.  Όταν καλείς κάποιον και δεν έρχεται, είναι γιατί δε θέλει να δεσμευτεί. Επίσης όπως ξέρουμε δεν υπάρχει τοπικός τύπος. Γι’ αυτό εμείς κάθε φορά δημοσιοποιούμε τα πρακτικά και ενημερώνουμε για όλα τα θέματα με δελτία τύπου. Σε όλα τα θέματα προτείνουμε επίλυση και όχι διαχείριση, ενημερώνουμε τους πολίτες και προτείνουμε δράσεις, δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση .

 

Δημήτρης Κυπριώτης: Στο διευκρινιστικό ερώτημα: πώς μπορούμε να προχωρήσουμε, ώστε να λάβει σάρκα και οστά αυτή προσπάθεια; Η απάντηση είναι: να αναλάβει μια μικρή ομάδα δημοτών να καλέσει σε σύσκεψη τους επικεφαλής των παρατάξεων (Δαβάκης, Ματόπουλος), τους τοπικούς γραμματείς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, 2-3 μέλη των συντονιστικών των παρατάξεων, καθώς και ανεξάρτητες προσωπικότητες του Δήμου που έχουν δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τα κοινά. Να γίνει συζήτηση για το λόγο που επιζητείται η συνεργασία και ποιο θα είναι το συμφωνημένο πλαίσιο και οι προϋποθέσεις της συνεργασίας. Αφού διευκρινιστούν τα παραπάνω, τότε να προταθούν ή να αυτοπροταθούν οι δυνάμενοι να υποστηρίξουν το εγχείρημα κάτω από τις προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν και στη συνέχεια, μετά την επιλογή του προσώπου υποψήφιου δήμαρχου, να καθοριστούν τα τεχνικά ζητήματα.

 

Θάνος Ματόπουλος: Καλέστηκα σε παρόμοια συγκέντρωση, με αυτή που αναφέρετε,  την ίδια ώρα και ημέρα 16 Ιουλίου, που υπήρχε δημοτικό συμβούλιο με το θέμα της εκμίσθωσης των παραλιών της Βάρκιζας. Ζήτησα να αναβληθεί, μια ημέρα, για να μπορέσω να πάρω μέρος, αυτό δεν έγινε. Όπως ακούσαμε σήμερα, κάποιοι από τους συμμετέχοντες επέμειναν να μην αναβληθεί για να μπορέσουμε να παραστούμε. Θεώρησα ότι η παρουσία μου στο δημοτικό συμβούλιο ήταν πιο σημαντική, κάποιοι άλλοι όχι. Επομένως συμπεραίνουμε ότι η πρόταση για συμμέτοχη μου στη συνάντηση ήταν   προσχηματική, εκ μέρους όσων δεν παρίστανται σήμερα στη δημόσια αυτή συνάντηση, παρόλο που καλέστηκαν.

 

Μαίρη Ηλιάδη: Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει η κατάρτιση του ψηφοδελτίου της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  .

Αν υπάρξει πρόταση για συνεργασία, θα συζητηθεί και θα εκτιμηθεί σοβαρά. Ανάλογα με την πρόταση θα κρίνουμε το είδος της συνεργασίας, πιθανά θα προστεθούν και άλλοι υποψήφιοι. Στην επόμενη συνέλευση θα συζητηθούν τα θέματα που θα προκύψουν από τις συναντήσεις.

 

Ρεγγίνα Αργυράκη:  Κάποια ονόματα που αναφέρονται εδώ από την αντιπολίτευση, αυτό γίνεται ως δικαιολογία για προσέλκυση των απολίτικων;

Το «καλό των πολιτών» πρέπει και μπορούμε να το δούμε με διαφορετικά γυαλιά.

Είναι πολύ σημαντική η στάση σας απέναντι στο περιβάλλον και τα ζώα.

Θάνο, έκανες συνάντηση με την αντιπολίτευση και περίμενες απάντηση.

 

Θάνος Ματόπουλος: Είμαστε υποχρεωμένοι από το καταστατικό μας να δεχόμαστε τις προσκλήσεις για συζήτηση , εμείς είμαστε ξεκάθαροι και καταθέτουμε πάντα τις θέσεις μας. Μέχρι τώρα κανείς δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, παρόλο που έχουμε ξεκινήσει με πρωτοβουλία δική μας τις επαφές από 12/3/2023. Θα περιμένουμε ακόμη 2 εβδομάδες και θα κάνουμε νέα συνέλευση της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. για τις τελικές αποφασεις.

 

Στέλιος Γκίκας: Ξέρω τον Δημήτρη Κυπριώτη από χρόνια, είναι σωστός αγωνιστής, να τον εμπιστευτούμε σαν προσωπικότητα, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Αν δεν συμφωνήσουμε με τους άλλους, θα κατέβουμε μόνοι μας, όπως ξέρουμε. Ο Θάνος έκανε σωστή κίνηση που δεν πήγε στη συνάντηση που γινόταν την ώρα του δημοτικού συμβουλίου.

 

Νάσια Ηλιοπούλου: Επικροτώ τις κινήσεις της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β..

Είναι η μόνη παράταξη που φέρνει ένα σύγχρονο φρέσκο κόσμο ιδεών και έχει συνέπεια, πρέπει να συνεχίσουμε. Ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί την κακώς εννοούμενη ανάπτυξη. Να μην κάνουμε πίσω. Ναι στις συνεργασίες αρκεί να κρατάμε τις αρχές μας.

 

Ισαάκ Τοσουνίδης: Ήθελα να πω ακριβώς αυτά που είπε η προηγούμενη ομιλήτρια.         Ίσως είναι μάταιο να γίνει συνάντηση με κάποιους από αυτούς που αναφέρθηκαν.

 

Θάνος Ματόπουλος: Αρνήθηκαν την αναβολή γιατί δεν ήθελαν να είμαι παρών, γιατί όπου παρευρίσκομαι δεν είμαι εθιμοτυπικός, λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Σήμερα που καλέστηκαν και πάλι  σε δημόσια συζήτηση γιατί δεν ήρθαν;

 

Μαίρη Ηλιάδη: Προχωράμε για το ψηφοδέλτιο, χρειαζόμαστε συμμετοχή. Προχωράμε ακάθεκτοι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα κουβεντιάσουμε με αυτούς που ενδιαφέρονται σοβαρά.

Επικοινωνούμε και ενημερώνουμε, γνωστούς, φίλους, γείτονες και τους καλούμε να είναι υποψήφιοι. Να ανανεώσουμε το ψηφοδέλτιό μας. Στην επόμενη συνέλευση θα γίνει καταγραφή και επικύρωση των υποψηφιοτήτων και επιλογή του/της επικεφαλής, σύμφωνα με το καταστατικό μας.

-------------------0-----------------------

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης διαβάστηκαν τα μηνύματα δύο μελών της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη συνέλευση για προσωπικούς λόγους. Ο Γιώργος Κότσαλης, τοπικός σύμβουλος Βούλας και η Τζίνη Τριανταφυλλίδη χαρακτηρίζουν θετική την μέχρι τώρα πορεία της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.   , συμφωνούν για τη συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές αυτόνομα ή με συνεργασίες σύμφωνα με τις αρχές μας και δηλώνουν τη διαθεσιμότητά τους.

Η Τζίνη Τριανταφυλλίδη προσθέτει ότι η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  χρειάζεται να επαναδραστηριοποιηθεί ως κίνηση πολιτών και ίσως να προσανατολιστεί και σε πολιτιστική δραστηριότητα.

 

·        Η πρόταση έγινε αποδεκτή.

 

ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου